Wat gaat er gebeuren met derdelanders in Delft?

Nadat de oorlog in Oekraïne ruim twee jaar geleden begon, kwam er een vluchtelingenstroom op gang. Tussen de Oekraïense vluchtelingen zaten ook mensen die uit Oekraïne vluchtten, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Dit zijn 'derdelanders'. Deze groep had lang recht op opvang in Nederland, maar sinds maandag 4 maart is dit niet meer het geval. Daardoor rijst de vraag wat er gaat gebeuren met de derdelanders in Delft.
Asielzoekerscentrum aan Mekelweg © Lex Veldhoen

Het is geen grote groep in Delft, maar toch zijn er ook hier derdelanders. Volgens de woordvoering van de gemeente bevinden zich in de prinsenstad vier mensen die onder deze groep vallen. De woordvoerder meldt: “Voor 3 van hen geldt dat ze een (tijdelijke) verblijfstatus hebben: 1 in verband met studie, 1 als kennismigrant en 1 vanwege een huwelijk met een Nederlandse vrouw.” Dan blijft er nog één derdelander over. Deze heeft volgens de gemeente asiel aangevraagd. Deze derdelander mag in de tussentijd “op de huidige locatie verblijven. In Delft is dat in een gastgezin.”

“Derdelanders die hebben aangegeven de asielprocedure te willen doorlopen, blijven in de gemeentelijke opvang totdat er plek voor hen is in de opvang van het COA.”, aldus het COA zelf. Dit betekent dat er gedurende de asielprocedure een opvangplek moet komen voor derdelanders. Het COA zegt hierover:  “Uitgangspunt is dat derdelanders van wie de tijdelijke bescherming na 4 maart 2024 eindigt en die hebben aangegeven de asielprocedure te willen doorlopen, worden overgedragen aan het COA. Afhankelijk van de beschikbaarheid van opvangplekken bepaalt het COA de locatie waar de derdelanders naartoe verhuizen.”