Vrijspraak én celstraf voor man die zoon met hakbijl zou hebben bedreigd

Een 59-jarige Hagenaar, zonder vaste woon- of verblijfplaats, zou zijn zoon met een hakbijl hebben bedreigd in diens woning in Delft. Hij is hiervan vrijgesproken. Wel krijgt de verdachte een celstraf voor het mishandelen van zijn zoon. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag onlangs.
Rechtbank Den Haag

Op 29 juli gaat het mis. Verdachte F. B. stond in de woning van zijn zoon, met een hakbijl in zijn handen. De zoon voelde zich hierdoor onveilig. De Haagse verdachte verbleef enkele weken in het huis in Delft, naar eigen zeggen om te helpen met klussen.

De laatste klus dag krijgen de twee mot. Volgens de verdachte ‘sloot zijn zoon hem op’. Hierop pakte hij de hakbijl. Hij dreigde de deur te forceren als zijn zoon niet kalmeerde. Zo verklaart hij. Er is geen bewijs voor een directe dreiging tot letsel aan de zoon. Door dit gebrek aan bewijs is de verdachte vrijgesproken voor het bedreigen met de hakbijl.

Celstraf
Wél heeft de verdachte andere strafbare feiten begaan, oordeelt de rechtbank. Onder andere het mishandelen van zijn zoon. Hiervoor krijgt B. een gevangenisstraf van zeven maanden opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk. Hij komt binnenkort al vrij, aangezien hij ruim 120 dagen in voorarrest heeft gezeten.

Er werd hem verplicht om na afloop van zijn celstraf zich bij de reclassering te melden en zich te laten behandelen voor PTSS. De verdachte leidt hieraan, en dit kan de oorzaak zijn voor ‘buitensporige reacties’. Daarnaast heeft B. een contactverbod opgelegd gekregen. Ook mag hij niet bij zijn zoon in de buurt komen.