Vier jaar cel na steekpartij in Reinier de Graafziekenhuis

Op de kinderafdeling van het Reinier de Graafziekenhuis gebruikte een 31-jarige man een schaar om zijn vrouw te steken in haar nek, oor, schouder en hand. Dit gebeurde op 31 juli 2023. Woensdag oordeelde de rechtbank Den Haag dat deze man daarvoor 4 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor krijgt.
Ter illustratie | FOTO: Joram Niese

De bewuste man voelde zich ‘aangevallen’ door zijn vrouw, die hem vroeg de kamer waar hun zoon lag te verlaten. De man was onder invloed van cocaïne terwijl dit gebeurde. Na de steekpartij vluchtte hij. Hij reed weg in zijn auto en veroorzaakte meerdere aanrijdingen. Experts oordeelden nu dat de man ernstige problemen heeft met cocaïnegebruik en ook een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Daarom schatten zij in dat er een grote kans is op herhaling van geweld.  

Doodsangsten 
Mede hierom vindt de rechtbank tbs noodzakelijk. Daarnaast schrijft de rechtbank: “door zijn vrouw te steken heeft de verdachte zonder enige invoelbare reden een onaanvaardbare inbreuk gemaakt op haar lichamelijke integriteit. De verdachte en zijn vrouw mogen van geluk spreken dat zijn handelen niet nog veel ernstigere gevolgen heeft gehad.”  

Ook heeft de rechtbank aandacht voor omstanders: “meerdere kinderverpleegkundigen en een kinderartsen die getuigen zijn geweest hebben volgens hun verklaringen doodsangsten uitgestaan.” Gecombineerd met de gevaarlijke situatie en het spoor van vernieling die hij creëerde in zijn vluchtpoging, levert dit hem een celstraf van vier jaar op.