Video: Van ruilen komt geen huilen! Doneer of ruil jouw kerstcadeau in Delft

Ben je tijdens de feestdagen goed verwend, maar kun je je cadeautje(s) toch niet zo goed gebruiken of maak je er liever iemand anders blij mee? Stichting vleugels heeft in samenwerking met kledingwinkel Something Extra een groen initiatief bedacht: ‘De Kadootjes Kringloop van Jan Steen’. Op verschillende plekken in Delft kun je je cadeautje ruilen of doneren.

Tot en met Driekoningen, op 6 januari, kunnen alle Delftenaren hun cadeautje omruilen voor een andere gift. Helaas is de actie door de coronamaatregelen niet zo doorgaan zoals gewenst omdat bijvoorbeeld de hoofdwinkel ‘Something Extra’ niet open mag zijn. Maar de meeste andere betrokken winkels als drogisterij De Salamander, Chocolate Company, Tromperoptiek en Kledingreparatie Uniek zijn nog wel open. Hier staan manden klaar om de cadeaus in te ruilen.

Cadeautjes die overblijven worden gegeven aan ´t Riethaantje. Zij doneren de cadeaus aan de hospice of goede doel Terre des Hommes, dit is voor kinderen die te maken hebben met kinderuitbuiting.

Tekst loopt door onder de video

Roulette
Het kan voorkomen dat je een cadeau inlevert dat meer of juist minder waard is dan dat waar je mee naar huis gaat. Initiatiefneemster Barbara van Gelder: ‘’Dat gebeurt gewoon, dat is de verrassing en ik wil er zo min mogelijk regels aan verbinden. Ik merk toch dat mensen vooral willen geven. En een cadeau heeft voor jou misschien geen waarde, voor een ander wel. Het is eigenlijk een soort roulette.’’

Jan Steen
Van Gelder: ‘’Een jaar geleden ben ik hiermee begonnen. Toen heb ik de overgebleven cadeaus naar de voedselbank gebracht. Dit jaar is het een samenwerking met ‘t Riethaantje. Ik heb nu ook de naam veranderd. Iedereen kent wel de uitdrukking ‘Het huishouden van Jan Steen’, de schilder die ook in Delft heeft gewoond. Hij schilderde schilderijen waar het leven een zooitje is, en in elk huishouden is het denk ik soms wel een beetje zo, vol spulletjes.

Het past verder ook omdat je ziet dat rijkdom en armoede van alle eeuwen is. Zijn schilderijen zijn van vier eeuwen geleden dus ik vond het wel toepasselijk. Het concept is nu veel meer gericht op: ‘’ik heb een cadeau en gun het iemand anders.’’

Dus, raap je nieuwe of oude cadeautjes bij elkaar, pak ze mooi in, en ontvang je een ander leuk presentje. Alle winkels en verdere informatie vind je op de website van Something Extra.