(VIDEO) Struikelstenen: ‘Klein monument voor slachtoffers van de nazi’s’

‘Hier heerst eeuwige rust’, vertelt Willem Jan Pijnacker Hordijk, terwijl hij bij de grafstenen op de Joodse begraafplaats staat. De 142 Delftse Joden die werden weggevoerd en stierven in de Tweede Wereldoorlog hebben niet zo’n laatste rustplaats. ‘Met de struikelsteen willen wij hen toch een soort plaats bieden waar zij herdacht kunnen worden’, zegt Pijnacker Hordijk tegen Omroep Delft verslaggever Willem de Bie.

Wie goed oplet, kan tussen de stoeptegels op verschillende plekken in Delft gouden stenen vinden, waarin een naam en een overlijdensdatum gegraveerd staat. Dit zijn struikelstenen, ook wel herinneringsstenen of stolpersteine. Deze stenen herdenken Delftse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een van de mensen die ervoor zorgt dat deze stenen er komen is Willem Jan Hordijk: ‘Dit is een zichtbare herinnering aan 142 verhalen.’ Doel is om voor iedereen die omkwam in een concentratiekamp te herdenken met een struikelsteen.

Angst
Dit doel isnog niet behaald. Niet alleen in Delft worden deze stenen gelegd. DoorEuropa verspreid kom je er duizenden tegen. ‘Dat is echter niets op de 6 miljoen slachtoffers’, reflecteert Pijnacker Hordijk. Ook in Delft heeft nog niet ieder slachtoffer een steen. ‘We proberen eerst de mensen een steen te geven van wie we weten dat er nog nabestaanden zijn’, zegt Pijnacker Hordijk.
‘Bij oorlog zijn er alleen maar verliezers’, zegt hij. Hij maakt zich dan ook zorgen over de huidige oorlog in het Midden-Oosten. “Joden worden vaak aangesproken op keuzes van de regering van Israel.” Ook het dragen van een keppel, en andere uitingen van het geloof zijn volgens hem niet zonder risico: ‘Dit levert angst op bij Joodse mensen’.