(VIDEO) Delftenaren genieten van natuurijsbaan in Schipluiden

Bij gebrek aan een ‘eigen’ natuurijsbaan, wijken veel Delftenaren uit naar de schaatsbaan bij De Lier en bij ijsclub Vlietland in Schipluiden. Het is dan ook geen wonder dat het daar woensdag lekker druk is. Het is waarschijnlijk de laatste dag waarop voorlopig nog kan worden geschaatst. Omroep Delftverslaggever Willem de Bie was in Schipluiden en legde de bijzondere schaatsdag vast.
Ijspret bij Vlietland in Schipluiden | Willem de Bie
Fotograaf: Willem de Bie

Ooit kende de stad de Delftse IJsclub, opgericht in 1886. Oudere stadgenoten zulllen zich de ijsbaan van die club nog herinneren, in de jaren zestig van de vorige eeuw in de Bomenwijk. Maar dat terrein moest wijken voor verdere woningbouw in die buurt.

De DIJC fuseerde daarna met de in 1971 opgerichte hardloopclub Bertus, die toen DIJC Bertus ging heten. Van oorsprong dus een ijsvereniging, maar tegenwoordig is dit voornamelijk een runnersvereniging met zo’n 150 leden, die ‘Onder Ons’ als verzamelpunt hebben. ‘Wij zijn de enige hardloopclub met een eigen ijsbaan’, zo prijst DIJC Bertus zich zelf aan op internet. Overigens is dat een nogal luxe grap, want op de Bertus-site wordt ook nadrukkelijk gesteld: "De baan wordt niet onderhouden en is er geen toezicht! Schaatsen en het betreden van de ijsbaan is voor eigen risico!”

Oefenen
Voor Delftse schaatsliefhebbers die meer techniek willen opdoen om hard te kunnen rijden is er de in 1966 opgerichte DKIJV: de Delftse Kunstijsbaan Vereniging. Deze club organiseert droge oefeningen in een gebouw nabij Sporthal Brasserskade, en traint praktisch op het ijs de Uithof.

Bij elkaar is van ‘verzorgd’ natuurschaatsen in het grotere Delft dus geen sprake. Een heel andere situatie dan bij IJsclub Vlietland in het kleine Schipluiden, waar een legertje vrijwilligers wél zorgt voor onderhoud van de natuurijsbaan, en bij aanhoudende vorst ook tourtochten uitzet vanaf de Vlaardingse Vaart.

Leden
Aad van Winden, clubsecretaris bij ijsclub Vlietland, geeft aan dat de club alleen toegankelijk is voor leden. Dit is echter geen heel groot probleem, aldus Van Winden: “Iedereen mag lid worden voor één jaar, voor een laag prijsje.” Van Winden geeft aan dat de eerste volwassenen al is ingeschreven voor 20 euro. De tweede die meekomt betaalt maar 6 euro, en kinderen tot 17 jaar betalen 2 euro.

Er worden bij de ijsclub geen schaatsen verhuurd. Wel is er een ruilbeurs aanwezig, waar men voor een klein bedrag schaatsen kan kopen.