Veranderde rol van kerkgebouwen na sluiting

Het congres ‘Heilige Ruimte’ op donderdag 30 mei in de Oude en Nieuwe Kerk draait om de rol van kerkgebouwen in een seculiere samenleving. Kerken sluiten steeds vaker doordat het aantal Christenen afneemt. Niet ieder kerkgebouw kan worden gesloopt. Bij die kerkgebouwen verandert de functie: het wordt een supermarkt, restaurant, evenementenlocatie, sportschool of misschien worden er woningen in gebouwd.

© Unsplash
“Er zijn niet zo heel veel plekken in de stad waar je stil kan zijn (…) Het is daarom ook belangrijk dat dit soort plekken blijven bestaan”, zegt directeur van de Oude en Nieuwe Kerk Delft Nyncke Graafland op de radio bij Omroep Delft. “Hoe blijft de kerk zo’n rol hebben in een seculiere samenleving, zonder gelijk heel kerkelijk te worden? Niet iedereen heeft de behoefte om psalmen te zingen, maar misschien hebben ze wel behoefte aan stilte of zingeving.”

 

In de nabije toekomst moeten er ruim 1000 kerken sluiten. Ook in Delft sluiten er sowieso twee van de katholieke parochie. Graafland: “Je vraagt je dan wel af wat er met zo’n gebouw moet gebeuren. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waarbij kerken een prachtige nieuwe bestemming hebben gekregen, maar daarmee verstoor je wel de unieke eigenschappen van het gebouw.” Bij de verkoop van een kerkgebouw is de nieuwe bestemming dan ook leidend.

 

‘Stadsfunctie’
Sommige kerken hebben een functie voor de stad. Ze kunnen dienen als ontmoetingsplaats voor gelovigen, maar ook voor niet-gelovigen. “Iedereen die er komt moet voelen dat diegene er welkom is”, aldus Graafland. “Als je een plek zoekt om even stil te zijn, dan kan dat.” Als een kerkgemeente dan dermate klein wordt dat deze in een normaal geval opgeheven zou worden, kan het ook zijn dat meerdere kerkgemeenten gebruik maken van hetzelfde gebouw.

 

Lees ook: