Veel onduidelijkheid rondom illegale kap Delfts ‘oerbos’

Er heerst nog veel onduidelijkheid rondom de illegale houtkap in het Thijssebos eerder deze week. Bij controle kon er door de aannemer geen kapvergunning worden getoond. Inmiddels wijzen verschillende partijen naar elkaar en is het nog altijd onduidelijk wie er verantwoordelijk is. Natuurlijk Delfland heeft een proces verbaal op laten stellen.
Overgebleven stronkjes na houtkap | Geert van Poelgeest

Geert van Poelgeest van Natuurlijk Delfland kreeg deze week een melding dat er mogelijk illegaal gekapt werd in het bos bij de Tijsseweg, nabij TU Campus Zuid. Er werd een controle uitgevoerd, en het bleek dat de aannemer inderdaad geen kapvergunning kon laten zien. Vervolgens vroeg de controledienst van Natuurlijk Delfland wie de opdrachtgever van de houtkap is.

De voorman van aannemer AHVrij wees vervolgens het Hoogheemraadschap van Delfland aan. Een woordvoerder van het hoogheemraadschap ontkent echter dat zij opdrachtgever zijn, noch iets te maken hebben met het aanvragen of verstrekken van een kapvergunning.

‘Dunnen’
Van Poelgeest geeft aan dat hij op donderdagochtend terugging naar het Thijssebos. Bij aankomst stonden de bussen van de aannemer op de plek van de houtkap. Ook waren er werknemers aanwezig. “Ik vroeg aan ze: ‘gaan jullie nou gewoon door met kappen?’ Waarop zij antwoordden dat ze niet aan het kappen waren, maar aan het ‘dunnen’. Dat lijkt me sterk, want deze bomen waren al 30 tot 40 centimeter dik”, aldus Van Poelgeest.

Hij vermoedt dat de aannemer, doo r het ‘dunnen’ te noemen, probeert te verkappen dat hij illegaal aan het kappen is. Van Poelgeest: “Ik denk dat het een geitenpaadje is van de aannemer, want dunnen mag gewoon zonder vergunning.”

Wat volgens Van Poelgeest ook merkwaardig is, was het plotselinge vertrek van de aannemer. Hij was in het bos om een interview af te leggen met mediapartner Omroep West. Toen de redactiebus van West aan kwam rijden, vertrokken de werknemers van de aannemers vrijwel direct. “Ik denk dat ze nattigheid voelden.” Het is voor Van Poelgeest vrijwel zeker dat de houtkappers door waren gegaan als hij er vanochtend niet met Omroep West stond.

‘Oerbos in Delft’
Volgens Van Poelgeest gaat het om ‘honderden’ bomen. En dat is zonde, vindt hij: “Het is een waardevol gebied met een hoge natuurwaarde. De TU Delft heeft daar zelfs onderzoek naar laten doen.” Dat komt doordat het bos geheel op eigen houtje gegroeid is. “Met zo’n oerbos moet je erg voorzichtig zijn, en zeker een kapvergunning hebben.”

Van Poelgeest legt uit waarom er een kapvergunning nodig is: “Met een kapvergunning moet er bodemonderzoek plaatsvinden, waardoor goed gezien kan worden wat er wel en niet gedaan kan worden. Dat is nu dus niet het geval geweest. Dat komt naast het feit dat het volgens de lokale wetgeving in Delft verplicht is om een kapvergunning te hebben als je hout gaat kappen.”

De illegale houtkap zou honderden bomen hebben getroffen | Geert van Poelgeest