Universitaire docenten roepen pensioenfonds ABP op om te stoppen met investeren in fossiele brandstoffen

ABP (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds), het pensioenfonds voor de overheid- en onderwijssector, is onder vuur komen te liggen. Wetenschappers, medewerkers en studenten van de TU Delft en andere onderwijsinstellingen uit het hele land roepen het pensioenfonds op om niet meer te investeren fossiele brandstoffen.

‘Scientists for Future’ is een van groepen die aan de bel trekt over de investeringen van het ABP pensioenfonds. Het totale vermogen van dit pensioenfonds bedraagt 493 miljard euro waarvan er 17 miljard zou worden geïnvesteerd in fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas.

Mensenrechten

En dit terwijl de TU zich juist hard maakt voor de energietransitie en de universiteit tegen 2030 CO2-neutraal wil zijn, zo stelt Delta, het journalistieke platform van de TU Delft. Daarnaast doen ook veel wetenschappers aan de TU onderzoek naar en voor een duurzame wereld.

De ‘SamenSlimOpen’-tool van de TU Delft zorgt ervoor dat we straks weer naar het restaurant kunnen >

Daarom verstuurden Delftse hoogleraren Heike Vallery (human motor augmentation) en Andy Van den Dobbelsteen (climate design & sustainability) maandag 8 maart een petitie naar het ABP die door meer dan honderd hoogleraren werd ondertekend.

In de petitie roepen de hoogleraren ABP onder meer op om te stoppen met investeren in bedrijven die gericht zijn op uitbreiding van fossiele-energiewinning, bijdragen aan ontbossing en laag scoren op naleving van mensenrechten.

Stervende

Van den Dobbelsteen die naast hoogleraar ook coördinator duurzaamheid is aan de TU, noemde de huidige situatie omtrent het ABP onlangs ‘’onacceptabel’’. “Ambtenaren werken keihard aan klimaatactie, en tegelijkertijd gaat het pensioengeld met bakken naar niet-duurzame industrie”, aldus Van den Dobbelsteen.

Naast de TU Delft sluiten nu ook andere hoogleraren door heel het land aan bij het sentiment van de Delftse hoogleraren, onder andere dus Scientists for Future. Ook voor hen gaat de omslag binnen het ABP niet snel genoeg. Niet alleen vanuit klimaatoverwegingen maar ook om de financiële risico’s voor het rendement.

Zij redeneren dat de industrietak de komende jaren zal worden afgebouwd – om de doelen van het Parijs klimaatakkoord te behalen – dus waarom zou je investeren in deze fossiele brandstoffen als het een stervende industrietak is? De oproep van Scientists for Future wordt gesteund door alle Young Academies van Nederlandse universiteiten.

Ontbossing

Een andere petitie gestart door Fossielvrij NL is al bijna 11.000 keer ondertekend. Maar ook Utrechtse medewerkers van de universiteit, de hogeschool en de Utrechtse hogeschool voor de kunsten zijn een eigen variant gestart. Zij willen dat het ABP uiteindelijk 2024 afstand doet van alle investeringen in de fossiele industrie.

De Delftse Klimaatcoalitie slaat klimaatalarm >

Maar ook de universiteit van Maastricht heeft het ABP opgeroepen om te stoppen met investeren in fossiele brandstoffen. De hoogleraren en medewerkers van de Wageningen Universiteit willen dat ABP stopt met beleggen in Braziliaanse vleesbedrijven, die betrokken zouden zijn bij de ontbossing van het Amazonegebied.

Andy van den Dobbelsteen hoopt dat ook de Vereniging van Universiteiten (VSNU) ook een standpunt zal innemen. Aan Delta laat hij weten goede hoop te hebben: “Steeds meer mensen storen zich aan het beleid van het ABP.”

Kernwapens

Er zijn al eerdere protesten geweest van universiteiten tegen de ABP-beleggingen. In 2014 had het bestuur van de Erasmus Universiteit al kritiek. En in 2016 riep de top van de Universiteit Utrecht het ABP al op om alleen nog te investeren in toekomstbestendige energie.

Naast de universiteiten eisten ook ambtenaren via een column in het Parool een ‘schoon pensioen’. Het ABP heeft nog niet op de verschillende oproepen gereageerd van universiteiten, wel laat een persvoorlichter aan Delta weten dat ze bezig zijn met het opstellen van een reactie.

En stellen tegen het Erasmus Magazine (universiteitsblad van de Erasmus Universiteit) dat ze het fijn vinden om te zien hoe betrokken mensen zijn bij hoe het ABP belegt: ‘’Dit soort signalen vinden we goed.” Een aantal jaar geleden ging het ABP na aanvankelijke weigering alsnog overstag toen er een oproep klonk om te bestoppen met beleggen in tabak en kernwapens.

Motorolie gedumpt in het kanaal tussen Delft en Den Hoorn >

Toch laat de woordvoerder aan het Erasmus Magazine weten dat het niet om eenzelfde situatie gaat: “Toen ging het om uitsluiting van bepaalde producten. We hebben het nu over de energietransitie en hoe die moet verlopen.” En benadrukt ze dat zo’n overstap niet in één dag is volbracht.