De ‘SamenSlimOpen’-tool van de TU Delft zorgt ervoor dat we straks weer naar het restaurant kunnen

Samen met de Wageningen University & Research en het Erasmus MC heeft de TU Delft een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht (en gebruikt) kunnen worden. Restauranthouders kunnen nog meedoen aan een online pilot van de SamenSlimOpen-tool.

Met de SamenSlimOpen-tool kunnen restauranthouders de risico’s op verspreiding van het coronavirus in hun restaurant beperken. De projectleider van de tool, Quirine ten Bosch, stelt tegen het TU Delft platform dat het kabinet tot nu toe vooral een ‘one size fits all’ aanpak heeft gehanteerd.

Oplossingen

Maar volgens Ten Bosch zijn er juist ook op maat gemaakte oplossingen mogelijk. Ten Bosch is infectieziektenmodelleur aan de WUR en gelooft dat de SamenSlimOpen-tool zulke oplossingen mogelijk kan maken.

Twee aanhoudingen op de Valkenlaan en dit gebeurde er afgelopen weekend >

‘’De SamenSlimOpen-tool helpt om uit te vinden met welke combinatie van oplossingen en maatregelen de kans op verspreiding van het coronavirus in een specifieke binnenruimte zo laag mogelijk is,’’ aldus Ten Bosch.

Deze maand wordt de tool virtueel getest met de restauranthouders die zich hebben aangemeld voor de pilot. Allerlei factoren zijn meegenomen in de tool: het aantal vierkante meters, het aantal gasten en hoe lang zij blijven zitten, het aantal shifts, de ventilatie, enzovoorts.

Verantwoord

Deze factoren zijn aanpasbaar en hierdoor kunnen ze er uiteindelijk voor zorgen dat de verspreiding van het coronavirus in binnenruimtes minimaal is zodat mensen verantwoord een restaurant kunnen bezoeken.

In de tool wordt virologische en epidemiologische kennis gecombineerd met data uit een crowd modelling onderzoek. Als alles goed gaat dan komt de tool in april al online beschikbaar voor alle restauranteigenaren.

Infectieziekten

Zodra de restaurants weer open mogen kunnen de restauranthouders met behulp van de tool zelf gericht maatregelen nemen die in hun specifieke situatie de kans op de verspreiding van het virus zo klein mogelijk maakt.

Twaalf Delftenaren willen de Tweede Kamer in >

De ontwikkelaars van de tools willen in de volgende fase ook kijken of ze de tool verder kunnen ontwikkelen zodat deze ook beschikbaar is voor winkels en klaslokalen. ‘’Met aanpassingen kan de tool in de toekomst ook gebruikt worden bij andere infectieziekten’’, aldus Ten Bosch.

Restauranthouders die de SamenslimOpen-tool online willen testen kunnen zich via de website voor de pilot aanmelden.