TU-studenten winnen prijs met AI-model

Een studententeam van de TU Delft is onlangs in de prijzen gevallen. Het ‘Dream Team Epoch’, zoals de groep heet, heeft een AI-model ontwikkeld om onderzoekers te helpen bij onderzoek naar de biodiversiteit en veerkracht van ecosystemen in de zee. De studenten versloegen 670 deelnemers, waaronder AI-deskundigen.
Een stuk zeewierbos, ter illustratie | © TU Delft

Het doel van de competitie was om door middel van satellietbeelden de aanwezigheid van zeewierbossen in kaart te brengen. Dit doordat deze bossen bedreigd worden door klimaatverandering en overbevissing. Het TU-team heeft een AI-model ontwikkeld die daarbij moet helpen.

De afname van zeewier kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de oceaan en de voedselvoorziening van talloze dieren. Daarnaast speelt zeewier een belangrijke rol in het opslaan van CO2.

Omdat dit team gewonnen heeft, gaat hun AI-systeem ook daadwerkelijk gebruikt worden bij komend onderzoek. Dit is voor het team de grootste winst. Hun doel is namelijk om een “bijdrage te leveren aan de positieve ontwikkeling van AI.”

Andere onderzoeken
Naast het monitoren van zeewierbossen, doet het team ook onderzoek naar de potentiële toepassing van AI in de gezondheidszorg. Ook verkennen ze de mogelijkheden van AI om bij te dragen aan transparantie in de overheid, door het aanpakken van uitdagingen zoals de Wet Open Overheid (WOO). Onlangs was hier nog enige kritiek over in de gemeenteraad.