TU Delft richt studententeam op om metingen te doen bij noodweer

Hoogstwaarschijnlijk zullen we de komende jaren steeds vaker extreem weer zien vanwege aanhoudende klimaatverandering. Het is daarbij belangrijk dat er metingen worden gedaan, het liefst zo snel mogelijk als er zich ergens een afwijkend weerpatroon optreedt. De TU Delft stelt een team van studenten op die bij extreem weer direct kunnen optreden om te meten: Delta Quick Reaction Student Squad.
Hoogwater in de Rijn bij Doorweth, ter illustratie
Fotograaf: Rijk van de Kaa, UNSPLASH

Het idee ontstond een aantal jaar geleden. In 2021 was er namelijk een grootschalige overstroming bij De Geul (Limburg). Een aantal studenten is destijds naar het rampgebied afgereisd om direct metingen te doen. Met die metingen kunnen zij de schade van zo’n overstroming in de toekomst hopelijk beperken. Niet alleen bij overstromingen gaan de studenten metingen doen, ook bij extreme hitte en/of droogte.

De resultaten van dergelijk onderzoek zijn belangrijk, maar tot op heden is het niet altijd mogelijk af te reizen naar een gebied met noodweer. De onderzoekers die dit studententeam willen opzetten hebben van de TU Delft nu een fonds gekregen waardoor dit in de toekomst dus wel mogelijk is.

Data
Het is volgens de onderzoekers ‘ontzettend belangrijk om te leren hoe de extreme gebeurtenissen verlopen en wat de gevolgen zijn’. De data die zij hopen te verzamelen zal dan ook openbaar zijn, en op den duur een langere periode beslaan. Door dit meerjarenplan kan er beter gekeken worden naar weerpatronen.