TU Delft medewerkers zien mogelijkheden in hard getroffen openbaar vervoer

Het is duidelijk dat het openbaar vervoer door de coronacrisis totaal is veranderd. Het gebruik en aanbod ervan zijn sterk gedaald en de verwachting is dat het nog jaren gaat duren voordat alles weer terug is op het oude niveau. Maar TU Delft academici zien hier ook mogelijkheden in. In een artikel in de OVPro (het online vakblad voor het stads- en streekvervoer) denken twee TU studenten mee over de toekomst van het openbaar vervoer.

Het gebruik van het ov is het afgelopen jaar nagenoeg gehalveerd, blijkt uit een analyse van OVPro van cijfers over de in- en uitchecktransacties. Het absolute dieptepunt lag volgens Trouw toen er slechts tien procent van het normale aantal reizen gemaakt werd. Afgelopen week checkte -in vergelijking met dezelfde tijd vorig jaar- nog steeds maar twintig à vijfentwintig procent in.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat het oude niveau in het meest gunstige scenario in 2025 weer wordt behaald. Volgens hun zal het OV-gebruik weer groeien zodra de coronamaatregelen voorbij zijn, maar door structurele gedragsveranderingen zullen niet alle voormalige reizigers terugkeren.

TU Delft studenten werden geen projectingenieur en ruimtevaartdeskundige maar broccoli-expert >

Toekomst

Toch geloven Lara Witte, TU Delft studente Transport en Planning (die haar afstudeeronderzoek doet bij de NS) en Niels van Oort, docent Smart Public Transport Lab, dat er ook mogelijkheden zijn bijgekomen voor de OV-sector. In een column van OVPro schrijven ze over het belang van een nieuwe generatie mobiliteitsprofessionals. Die zijn nodig om een heel nieuw reissysteem te gaan vormgeven. Want ondanks mensen misschien snel gewend zijn geraakt aan thuiswerken, zullen ze volgens de twee uiteindelijk weer gaan reizen- op andere tijden. Oude daluren worden in de toekomst misschien wel de nieuwe spitsuren.

Hoogleraren van onder andere TU Delft zijn het erover eens: dít is de meest duurzame telefoon >

Fysiek onderwijs zal een pré blijven voor veel studenten. Van Oort: “Mijn laatste paar vakken heb ik online gedaan en ondanks dat alle docenten en studenten enorm hun best doen, kan een online college toch niet op tegen een fysiek college. Daarin kan de docent beter zijn passie voor het vak overdragen en de student blijft makkelijker bij de les.”

Houvast

Ook TU hoogleraar Bert van Wee gelooft dat de spits nog voor lange tijd ontlast zal worden. Hij laat in wetenschapstijdschrift Vervoerwetenschap weten dat mensen volgens hem gebruik zullen blijven maken van de flexibiliteit die online werken biedt, door bijvoorbeeld eerst een paar uur thuis te werken en pas later op de dag naar kantoor komen. Hierop zal het beleid aangepast moeten worden.

Drieduizend handtekeningen voor behoud Delftse kinderboerderij en speeltuin De Boterbloem >

Toch waarschuwt de hoogleraar ook dat er nog veel onzeker is en beslissingen over de infrastructuur voorlopig het beste uitgesteld kunnen worden: “Enigszins arbitrair zou ik zeggen: tot een jaar nadat de crisis voorbij is. En dan weten we nog lang niet alles, maar hebben we toch heel wat meer houvast dan nu”.