TU Delft eindigt op derde plek in World Solar Challenge in Marokko


Vijf dagen lang raceten zeven internationale teams tegen elkaar in de World Solar Challenge Morocco 2021. De race werd gewonnen door Solar Team Twente, het Vattenfal Solar Team van de TU Delft, eindigde op de derde plaats.

Vijf dagen lang werd er een afstand afgelegd van 2500 kilometer door de Sahara en het Rifgebied waarbij Agadir als start en finish telde. Het team dat er met de eerste prijs van doorging was het Solar Team Twente, een samenwerking tussen de Universiteit Twente en de Hogeschool Saxion.

Afgeblazen
‘Red Horizon’ zoals de zonneauto van de Twentenaren heet, kwam binnen 39 uur, 17 minuten en 46 seconden over de eindstreep. Het Delftse team deed er 40 uur, 24 minuten en 29 seconden over, waarmee ze de derde plek bemachtigden.

Lees ook: Coach van TU-zonneraceteam moet Solar Challenge missen door reisbeperkingen Marokko >

Normaal gesproken nemen de teams deel aan de World Solar Challenge die plaatsvindt in Australië, maar door COVID werd de race acht maanden voor aanvang afgeblazen. Daarom organiseerden de teams dit keer zelf een alternatieve race in Marokko.

Broodrooster
Er werd voor Marokko gekozen omdat hier minder kans was op strikte coronaregels – en dus opnieuw een afgelaste wedstrijd. Daarnaast kent het land een grote kans op zon. Maar de nieuwe locatie kwam ook met nieuwe uitdagingen, zo meldt KIJKmagazine dat het landschap veel heuvelachtiger is.

Op sommige punten had het parcours een stijgingspercentage van 12 procent, waar de auto’s van de Solar teams niet op voorbereid waren. Hierdoor moesten ze terug naar de tekentafel.

Lees ook: Hoe Delft verandert door het luchtbeleid >

Uiteindelijk wist het Twentse team met de Red Horizon topsnelheden te bereiken van 135 km/u. Daarnaast is het voertuig ook nog eens ultra energiezuinig, met een snelheid van 80 km/u verbruikt de raceauto dezelfde hoeveelheid energie als een broodrooster.