Toegankelijkheid besproken tijdens De Staat van Delft

 
Toegankelijkheid is in Delft niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op vijf mensen lijdt aan een fysieke beperking, ze zijn bijvoorbeeld: slecht ter been, slechtziend of slechthorend. Om deze reden wordt er vrijdag een stadsgesprek gehouden in cultureel centrum OPEN tijdens het programma: ‘De Staat van Delft.’ Dit evenement is open voor publiek en is gratis te bezichtigen van 15.00 uur tot 18.00 uur.

 

“Het is eigenlijk een soort talkshow waarin ik samen met mijn co-host Julia Jouwe met verschillende gasten spreek”, zegt Nico Jouwe, medepresentator en vader van Julia. Jouwe noemt het hebben van een fysieke beperking, waardoor bepaalde plekken of diensten niet toegankelijk zijn een ‘onzichtbaar probleem’ voor mensen die dat niet hebben. Vandaar dat er in eerste instantie vooral gesproken wordt met ervaringsdeskundigen.

 

“Een drempel overstappen doe je zonder erbij na te denken, behalve als je met een rollator loopt, in een rolstoel zit of bijvoorbeeld slechtziend bent”, benadrukt Jouwe. “Veel ontwerpers hebben ook geen last van dergelijke problemen en zien de toegankelijkheid van gebouwen wel eens door de vingers.”

 

Bruggetjes en trappetjes
“In Delft hebben we ook een prachtige historische binnenstad met heel veel bruggetjes en trappetjes. Dit is mooi om te zien, maar niet handig als je slecht ter been bent.” Het is één van de vele voorbeelden die Jouwe geeft. “Een belangrijk thema dus, zeker voor Delft.”

 

Het openbare stadsgesprek is vrijdag 29 september van 15.00 uur tot 18.00 uur. Omroep Delft zendt het een week later – ook op vrijdag – uit vanaf 16.00 uur, met om de twee uur herhaling. Stem voor Ziggo af op kanaal 46, voor T Mobile op 872 en voor KPN op 1513 om te kijken!