Thuiswonende ouderen bellen elkaar om te kijken of het goed gaat

Mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven wonen. Eenzaamheid ligt hierbij op de loer. Het risico bestaat dat mensen een ongeluk hebben en dagenlang in huis liggen voordat er iemand komt kijken. Daarom bellen ouderen elkaar nu om te controleren of alles in orde is.

Beeld ter illustratie
Humanitas Delft organiseert deze ‘telefooncirkel’. Het principe is dat een vrijwilliger een deelnemende oudere belt. Deze deelnemer belt de volgende op de lijst, en zo verder. Als alles goed gaat, dan belt de laatste op de lijst tenslotte de vrijwilliger en zo sluit de cirkel. Dit duurt in totaal ongeveer een uur. Als de vrijwilliger niets hoort, dan gaat deze aan de slag om hulp in te schakelen waar dat nodig is.

 

Langer thuis
Ouderen langer thuis laten wonen is een ambitie van de Nederlandse politiek. Sinds 2015 regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning dat gemeenten mensen op leeftijd moeten ondersteunen bij het in huis blijven wonen. In Delft werd eind 2018 het convenant Langer en Weer Thuis gesloten. Dit convenant is, zoals de titel aangeeft, bedoeld om het mogelijk te maken meer mensen thuis te laten wonen. In dit convenant zijn afspraken gemaakt over het creëren van geschikte woningen voor ouderen en het regelen van adequate zorg.

 

Onderdeel van de uitvoering van dit convenant is ervoor zorgen dat er in buurten naar elkaar wordt omgekeken. Dit initiatief van Humanitas kan hier aan bijdragen, maar er zijn wel vrijwilligers voor nodig. Humanitas is daarom op zoek naar enthousiaste mensen die mee kunnen doen.

 

Lees hier meer over de uitvoering van Langer en Weer Thuis.