Techniek alleen voor jongens? Echt niet. Voormalig TU-student maakt technisch spel voor meisjes

Wie menig speelgoedwinkel in loopt, ziet een explosie van roze, poppen, eenhoorns en glitters aan de meisjeskant en dinosauriërs, groen slijm, technisch speelgoed en actiefiguren aan de andere, jongenskant. Maar voormalig TU-student Bas Spikman probeert met zijn nieuwe spel te laten zien dat technisch speelgoed geen sekse kent.

Met ‘Uitvinder Izzy viert feest’ wil Bas Spikman (37) af van het idee dat dat technisch speelgoed alleen voor jongens is. Het spel, dat op het eerste oog wat weg heeft van ganzenborden, is niet simpelweg met een dobbelsteen gooien. In plaats daarvan daagt het de spelers uit om écht aan de slag te gaan. ‘’Je bouwt bruggen, maakt een parachute of ontwikkelt een hologram. Het spel laat echt zien hoe leuk techniek is – we moeten namelijk af van het idee dat dit eng of alleen voor jongens is,” zo laat Spikman weten aan het AD.

Genderspecifiek

Toen de voormalig TU-student zes jaar geleden een dochter kreeg wilde hij dat ze wist dat ze alles kon zijn en doen wat ze wilde. Maar tijdens de opvoeding, miste hij een technisch spel voor meisjes om dat idee te versterken. Inmiddels is Spikman vader van twee dochters en een zoon.

TU Delft is ‘hekkensluiter’ op gebied van vrouwelijke hoogleraren >

‘’Door genderspecifiek speelgoed worden technische skills veel meer bij jongens gestimuleerd dan bij meisjes. En in de technische spellen die er zijn, zien we vaak stoere meisjes met een bril en tuinbroek. Ik wil ervoor zorgen dat iedereen, van stoere tot prinsessenmeisjes, techniek op een leuke manier kan ervaren,” aldus Spikman tegen het AD.

Tijdens Spikmans studie Industrieel ontwerpen aan de TU Delft werd het de spelmaker goed duidelijk dat er een achterstand is op het gebied van vrouwen in de techniek. Industrieel ontwerpen is volgens Spikman een studie met het hoogste aantal vrouwen, maar de verdeling was nog steeds zeer ongelijk.

Daarom besloot de spelmaker zijn baan op te zeggen en als freelance consultant aan de slag te gaan. Hierdoor heeft hij de tijd om zijn ideeën te ontwikkelen waarmee hij meisjes enthousiast hoopt te maken voor de techniek. Volgens de oud-student speelt slechts dertig procent van de kinderboeken of -films een meisje de hoofdrol.

Ná hartverwarmende decembermaand aandacht voor ouderen: Lovebells kijkt verder >

Ook daar wil Spikman iets aan veranderen, in de boekenreeks ‘Superheld Haley’ waar de spelmaker aan werkt, speelt een vrouwelijke superheld de hoofdrol. De release van de boekenserie staat voor begin 2021 gepland.

Lovend

Daarnaast houdt hij zich ook bezig met duurzaamheid, een belangrijk thema in al zijn werk. Zo is ‘prinses Mae’ een van Spikmans fictieve figuren bezig met domotica: duurzame energie en experimenten. Daarnaast is de spelmaker ook bezig met duurzaamheid in de productie van zijn speelgoed, zo is het spel van Izzy bijvoorbeeld ‘zero waste’: ‘’Van verpakking tot attributen, alles kun je (her)gebruiken,’’ aldus Spikman tegen het AD.

Delft een van de weinige steden met een vrouwelijke burgemeester >

Ook werkt de spelmaker samen met de TU Delft: ‘’Het gaat dan vooral om het verbreden van kennis. Hoe meten we bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht van meisjes? Inzicht hierin helpt om straks techniek nog beter aan te laten sluiten op de beeldtaal en fantasiewereld van meisjes.” De reacties zijn tot nu toe lovend. Spikmans bedrijf ‘You are my sunshine’ komt zelfs in het eerste kwartaal van 2021 met een nieuw spel getiteld 'Prinses Mae's Magische Kasteel'.