Delft een van de weinige steden met vrouwelijke burgemeester

Van de 355 gemeenten in Nederland hebben er 120 nog nooit een vrouwelijke burgmeester gehad. Dat maakte Kennisplatform De Collegetafel donderdag bekend. Het aandeel vrouwelijke burgemeesters is wel gestegen in de loop van de jaren, maar die toename verloopt traag. Delft behoort met sinds 2016 met Marja van Bijsterveldt bij de minderheid mét vrouwelijke burgermeester.

Ook grote steden als Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Tilburg en Breda hebben nog nooit een vrouwelijke burgemeester gehad. En vier gemeenten van de 120 hebben nooit een vrouwelijke wethouder gehad. Dat zijn Druten in Gelderland, Staphorst in Overijssel en de Brabantse gemeenten Woensdrecht en Mill en Sint Hubert.

Geen streven

Volgens onderzoeker Henk Bouwmans van Kennisplatform De Collegetafel zijn in de grootste gemeentelijke mannenbolwerken niet alleen protestants-christelijke partijen dominant. Ook gemeenten met grote lokale partijen vinden vrouwelijke bestuurders lang niet altijd iets om naar te streven.

Geld van Rabobank voor vier Delftse organisaties>

Toch blijkt volgens in de praktijk dat een diverser bestuur een krachtiger bestuur is, schrijft De Collegetafel in het artikel. Daarbij wordt niet alleen gedoeld op de juiste mix tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen mensen van bijvoorbeeld verschillende leeftijden en etnische achtergronden. Om dat te bereiken is het soms nodig om extra inspanningen te doen. Bijvoorbeeld om niet alleen af te wachten welke mensen zich melden voor een functie, maar sommigen ook actief te benaderen en op het idee te brengen dat ze geschikt zijn.

De Collegetafel verzamelde de cijfers in opdracht van Binnenlands Bestuur.