Studenten van vereniging Sint Jansbrug bouwen bijenburcht

Studenten van de Delftse studentenvereniging Sint Jansbrug hebben een onderkomen voor wilde bijen gerealiseerd. Tijdens een lustrumfeest grofweg een jaar geleden, is er geld opgehaald voor een goed doel. Met onder meer dit geld hebben de (oud-)leden de ‘Sint Jansburcht’ gebouwd. Deze bijenburcht staat in het groen bij de A13.
De bijenburcht nabij de A13 | © DSV Sint Jansbrug

“We wilden iets realiseren waar we ook naar toe kunnen gaan. In overleg met de gemeente hebben we uiteindelijk bedacht om een bijenburcht te maken”, vertelt oud-bestuurslid van Sint Jansbrug, Sean van der Lee. Het duurde even, maar de burcht staat er. Ook de locatie was iets wat de vereniging lang moest bespreken met de gemeente. De burcht werd tijdens de bouw al druk bezocht. “De bijen kwamen op onze spullen landen, dus we wisten dat we goed zaten daar.”

Celine Swart, ook oud-bestuurslid van Sint Jansbrug, denkt te weten waar de aantrekkingskracht van deze specifieke locatie vandaan komt. “Die wilde bijen zijn op zoek naar stukken zand en dat is er niet heel veel in die omgeving.” Dit terwijl de bijenburcht voor juist een groot deel uit zand bestaat. Van der Lee denkt echter dat het nabijgelegen water een grote rol speelt.

Tekst gaat door onder de foto.

Celine Swart en Sean van der Lee in de radiostudio van Omroep Delft | Antoinet Bouman

Vandalen
De oud-bestuursleden geven aan dat ze wel vrezen dat de burcht misschien gesloopt wordt door vandalen. Van der Lee: “We gaan er nog wel een bord bij zetten zodat mensen precies weten waar ze naar kijken, want dat is misschien niet direct duidelijk. En we hopen dat, zodra daarvoor gezorgd is, dat dit niet zal gebeuren.” Ook zullen bekenden die daar in de buurt wonen regelmatig een kijkje gaan nemen bij de burcht.”

Luister hier naar het volledige interview.