Student in financiële nood kan niet naar voedselbank, vraag naar boodschappenkaarten neemt toe

De vraag naar boodschappenkaarten van het Rode Kruis is flink toegenomen en vooral onder studenten. Op de kaarten staat een tegoed van 15 euro dat gebruikt kan worden bij noodzakelijke boodschappen. Het Rode Kruis merkt nu dat -naast ondernemers en alleenstaande ouders- veel studenten tussen wal en schip raken. Maar zij kunnen vaak niet bij de voedselbank terecht. Daarom kloppen zij aan voor deze andere vorm van hulp.

Het Rode Kruis helpt sinds de start van de coronacrisis mensen die acuut voedselnood hebben. Het gaat om mensen die niet voor andere hulp in aanmerking komen, of de weg daarnaartoe (nog) niet kunnen vinden. In 2020 bestond de groep die hulp nodig had van het Rode Kruis grotendeels uit ongedocumenteerden, dak- en thuislozen en arbeidsmigranten.

De nood bij die groep is ook nu nog steeds erg hoog, maar na een rondgang langs samenwerkingspartners van het Rode Kruis is duidelijk geworden dat studenten steeds vaker om voedselhulp vragen. Zij kunnen door het wegvallen van hun bijbaan het hoofd nauwelijks boven water houden. Deze studenten geven aan niet te kunnen terugvallen op hun ouders, omdat deze ook geen financiële ruimte hebben om hen bij te staan.

Voedselbank niet voor studenten

In principe kunnen studenten niet bij de voedselbank aankloppen, laat Pien de Ruig woordvoerder van de Voedselbank desgevraagd aan Omroep Delft weten. "Studenten zijn uitgesloten, zo is dat in het beleid bepaald. Wij helpen mensen die echt diep in de financiële problemen zitten. Alleen studenten die te maken hebben met beslagleggingen en hoge schulden kunnen bij ons aankloppen en krijgen hulp. Maar we zien wel dat alles nu anders is door de coronacrisis, daarom zullen een aantal voedselbanken nu wel studenten toelaten'', aldus De Ruig.

Voedselbank Delft

Bestuurslid Aad van der Harg van de Voedselbank in Delft laat aan Omroep Delft weten dat zij geen studenten toelaten, ook niet in deze coronatijd. Van der Harg: "Studenten hebben hun studiefinanciering en vaak nog een bijbaan en dan kom je niet in aanmerking voor een pakket van de voedselbank. Als de bijbaan wegvalt en ouders niet financieel kunnen bijspringen, dan kunnen ze altijd nog geld bijlenen.''

Hij vervolgt: ''Wij hebben in heel Delft maar 3 of 4 studenten die een pakket bij ons krijgen en dat zijn studenten die in de problemen zitten door bijvoorbeeld beslagleggingen en schulden. Het Rode Kruis heeft niet de toelatingseisen die de voedselbank heeft en daarom kunnen mensen daar sneller aankloppen."

Lees ook: Studenten hebben versoepeling hard nodig, psychische klachten nemen toe >

In mei vorig jaar deelde het Rode Kruis zo’n 2.200 boodschappenkaarten en voedselpakketten per week uit. De hulporganisatie moet de hulp de komende weken opschalen naar 6.000 boodschappenkaarten per week. Om deze hulp te kunnen verlenen is meer geld nodig en daarom staat giro 5125 open.