Coronacrisis zorgt voor meer drugs en drank gebruik onder studenten

Uit onderzoek van studenten uit Delft, Leiden en Utrecht, verenigd in 'Lieve Mark', is naar voren gekomen dat een groeiende groep studenten meer drank en drugs is gaan gebruiken tijdens de coronacrisis. Ze doen dit vooral om verveling tegen te gaan of zich even beter te voelen.

De studenten van 'Lieve Mark' hebben een vragenlijst uitgezet onder meer dan zevenduizend medestudenten. Daarin stelden zij onder meer de vraag of studenten meer alcohol en drugs zijn gaan gebruiken. Vier op de tien respondenten antwoordde 'ja' op die vraag. 19 procent zegt meer alcohol te gebruiken, 10 procent meer drugs en 12 procent zegt beide meer te gebruiken. De studenten van 'Lieve Mark' erkennen dat hun vragenlijst geen wetenschappelijk onderzoek is, maar ze kregen zoveel feedback op hun enquêtes dat zij de antwoorden als indicatie zien.

Lees ook: Een op de drie studenten beoordeelt het leven met een zware onvoldoende

De reden van het gebruik is in de meeste gevallen dat de studenten zich vervelen. Studenten worden hard geraakt door de coronamaatregelen. Sociale contacten zijn beperkt, waardoor een groot aantal niet lekker in zijn of haar vel zit of zich eenzaam voelt. Verdovende middelen worden nu dus vaker door de studenten gebruikt als uitvlucht.