Stichting Present Delft krijgt donatie na jaar vol sociale successen

Fotograaf: Archief Present Delft. Boodschappenpakketten bezorgd door leerlingen van de GSR Rijswijk (foto) en het CLD

Stichting Present Delft heeft een donatie van 500 euro ontvangen voor hun sociale en praktische hulpprojecten in Delft. Ook twee andere organisaties -allemaal actief op het gebied van jongeren- kregen een donatie. De gift komt van Rabobank Zuid-Holland Midden, uit een team van vijftien leden. Mensen konden de afgelopen tijd stemmen op hun favoriete goede doel.


Bij Stichting Present Delft gaat het om elkaar helpen. Naast studenten kunnen inmiddels ook bedrijven en gezinnen zich melden. Het gaat om praktische hulp, zoals verhuizen of een kinderkamer opknappen, en sociale hulp, zoals een wandelingetje.

''Alle stemmers en de Rabobank bedankt!'' Aldus de stichting op hun site. ''Het geld kunnen we besteden bij projecten speciaal voor gezinnen: Present koppelt gezinnen die willen omzien naar een ander aan kwetsbare gezinnen door middel van een leuke activiteit. Kwetsbare gezinnen die te maken hebben met armoede, een klein netwerk en/of beperkte financiële middelen. Zo wordt een dagje naar bijvoorbeeld een speeltuin, museum of dierentuin mogelijk. Ook voor kinderen is dit een waardevolle ervaring in het omzien naar elkaar. Er ontstaan mooie ontmoetingen tussen gezinnen die elkaar anders niet hadden ontmoet.’’

2020

In 2020 zijn ruim 190 projecten in Delft uitgevoerd om mensen zonder netwerk bij te staan door ze gezelschap te houden, te klussen, tuinieren of bijvoorbeeld een mandje fruit te brengen. ''Ondanks alle maatregelen is het toch gelukt om zoveel mensen te kunnen helpen en wat waren ze daar blij mee!'', schrijft de stichting.

Een recent project is bijvoorbeeld de 'omgekeerde adventkalender', waarin je meeleeft met een gezin, alleenstaande of echtpaar. In plaats van een kalender voor jezelf te hebben en er iedere dag bijvoorbeeld een chocolaatje voor jezelf er uit haalt, zet je een mand neer en doe je er iedere dag iets in voor en ander.

Lees hierover ook: Kerst in Delft: studenten geven bijzonder kerstpakket aan eenzame ouderen>

Sterrenrestaurant

De twee andere organisaties die een donatie ontvingen, Network Young Connection en Mijn Held, zetten zich ook in voor jongeren. SYC zet de talenten van jongeren in om andere mensen te helpen en is er bijvoorbeeld een maatjesproject voor statushouders. Stichting Mijn Held zet jonge helden (zoals jonge mantelzorgers) in het zonnetje door een ontmoeting met hun grote held. ''De ene keer is dat een bekend persoon zoals Chantal Janzen of Dirk Kuijt. En soms wil een kind bijvoorbeeld stewardess, kinderarts of kok worden. Dan organiseren we een dag een kijkje achter de schermen, bijvoorbeeld bij een sterrenrestaurant.”

Rabobank

Medewerkers van de Rabobank kunnen jaarlijks een bedrag overmaken aan een zelf gekozen goed doel; dit bedrag komt uit het coöperatief dividend van de bank. De medewerkers van het team Financieel Advies van Rabobank besloot dit jaar de krachten te bundelen samen drie goede doelen te kiezen. “We vinden jullie werk heel mooi, en steunen jullie graag”, schreven twee teamleden aan de drie goede doelen.

Lees ook: Geld voor vier Delftse organisaties>