Kerst in Delft: studenten geven bijzonder kerstpakket aan eenzame ouderen

Elk jaar rond kerst is er aandacht voor eenzaamheid onder de bevolking, met name onder ouderen. Na dit jaar waarin we sowieso al minder contact met elkaar mochten hebben, is dat extra belangrijk. Delftse studenten bedachten een kerstpakket voor ouderen van Delft om ook hen een echt kerstgevoel te geven, En het is zeker niet zomaar een doos gevuld met eten.

Het initiatief komt van Studenten Vrijwilligerswerk Delft. In de dagen rond 23 december brengen zij hun kerstpakketten langs bij vele tientallen Delftenaren. Het is een bijzonder pakket geworden. Om te beginnen bevat het niet zomaar een maaltijd, maar een van Delftse chefkok Ed Hoogendijk. Het eten kan een paar dagen bewaard worden en de mensen thuis hoeven het alleen op te warmen.

Telefoonnummer

Maar het blijft niet bij een kartonnen doos met daarin 'slechts' een diner. Naast een zelfgemaakt magazine, een kerstgids met puzzels en berichten, zit er ook een bijzonder kaartje bij. Daarop staat een persoonlijk bericht van een student, én telefoonnummer. Zo kan de persoon die het kerstpakket heeft ontvangen, bellen om een gezellig praatje te maken, mocht daar behoefte aan zijn. Oftewel een pakket met aandacht in plaats van een pakket met eten.

Nathan Lont van SVD was woensdagochtend te gast in het radioprogramma Delft Centraal om te vertellen over de actie: ''Eenzaamheid is een groot probleem en al helemaal in deze tijd. Het is belangrijk dat iedereen in Delft meer samenkomt, en zeker ook studenten met ouderen. Daarom zorgen we via dit kerstpakket ook voor één-op-één-contact tussen deze groepen.''

Sprakeloos

De SVD werkt in deze actie samen met Eén tegen Eenzaamheid, Delft voor Elkaar, en de Delftse kerken, ouderenbonden en woningcorporaties. Lont: ''Van die laatste hebben we een lijst met adressen gekregen van mensen die wij mogelijk kunnen benaderen. Ook zijn door de kerken veel mensen benaderd. Volgens de Hofkerk kregen zij hele positieve reacties als: “Ik ben sprakeloos.”, “Heel graag.”, en “Wat fijn dat jullie aan ons denken.”

Ken jij nog een buurvrouw, oma of andere kennis, die blij gemaakt kan worden met zo'n kerstpakket, of wil je er misschien zelf een ontvangen? Je kan daarvoor nog mailen naar contact@studentenvrijwilligerswerkdelft.nl. Lont: ''Iemand hoeft niet per se eenzaam te zijn om het pakket te krijgen. Het kan ook voor iemand zijn die het gewoon goed kan gebruiken, of iemand die de komende tijd minder mogelijkheden heeft om anderen te ontmoeten. We willen dat iedereen een leuke kerst heeft.''

Het bestuur van Studenten vrijwilligerswerk Delft

Essentieel

Gelukkig kan het rondbrengen van de kerstdozen ondanks de lockdown gewoon doorgaan. ''Het is behoorlijk essentieel,'' zegt Lont. ''De minister zei ook in zijn toespraak dat we moeten blijven waken tegen eenzaamheid. Dat is wat we nu doen.'' Daarbij blijft afstand houden bij deze actie goed mogelijk.

Hulp

SVD wordt in deze actie geholpen door conceptbureau De Burgermeesters. Daarnaast zijn er verschillende fondsen aangeschreven om dit allemaal te betalen. Ben je student in Delft en wil je ook iets doen voor je mede-Delftenaren? Op de site van de SVD staan verschillende vacatures en soorten vrijwilligerswerk in Delft.

Lees verder over dit soort acties:

Inzamelactie Voedselbank Delft gaat gewoon door>