Sinterklaasintocht in Delft gaat dit jaar wél door, maar hoe is nog de vraag nu besmettingen oplopen

Foto: Bram van der Vlugt

Lang niet overal in het land wordt er dit jaar een Sinterklaasintocht georganiseerd. Maar zet je schoen maar alvast klaar, want in Delft mogen Sinterklaas en de Pieten wél weer binnentreden. Dit jaar gebeurt dat op 20 en 27 november. Omdat het gaat om een ‘doorstroomevenement’ worden er geen corona QR-codes gecheckt.

Langzaam maar zeker lijkt het oude leven zich weer te hervatten. Zo ook de Sinterklaasintocht. Dit jaar wordt er geen digitale versie georganiseerd, maar komt er gewoon een ouderwetse fysieke intocht. Dat is na goed overleg met de gemeente en de veiligheidsregio besloten. En, dus zónder QR-codes.

Doorstroomevenement
Op 20 november komen de Sint en zijn Pieten de Prinsenstad binnen. Het gaat wel een beetje anders dan anders, de Delftse intocht wordt namelijk georganiseerd als een doorstroomevenement. Dat betekent dat het gezelschap uit Spanje, en dus de mensen die de intocht bezoeken niet lang op één plek blijven. Hierdoor is het niet nodig om volwassenen te vragen naar hun corona-checkapp en identiteitsbewijs.

Volgens Herman Weyers van Stichting Sinterklaas Delft was het controleren en checken in de praktijk eigenlijk niet te doen.

Oplopende besmettingen
Ondanks dit goede nieuws blijft het in deze tijden natuurlijk altijd nog onzeker of het echt door kan gaan zoals de bedoeling is. De corona besmettingen lopen ondertussen weer op en de organisatie wacht nog de persconferentie van 5 november af, om er 100% zeker van te zijn dat alles doorgaat. Weyers verwacht van wel: ''Het rijden door de stad en varen is geen probleem. Maar of er grote mensenmassa’s samen kunnen komen om de Sint te verwelkomen is nog even de vraag'', vertelt hij aan Omroep Delft.

Lees ook: Middeleeuwse tunnel in Delft gevonden >

Strooipieten
Er zullen ook speciale strooipieten zijn die enkel het strooigoed aanraken en uitdelen en dus bijvoorbeeld geen handjes schudden. Uiteraard kun je nog wel de Sint en zijn Pieten zwaaien of met ze op de foto, maar een kleurplaat overhandigen aan deze pieten lijkt dit jaar niet mogelijk te zijn.

Voor grootouders en kleinkinderen die het nog lastig vinden om met zoveel mensen tegelijk aanwezig te zijn bij de intocht wordt een speciale tweede intocht georganiseerd. Op zaterdag 27 november tussen 12 en 16 uur komen de Sint en zijn Pieten nogmaals de binnenstad inlopen. Er is verder geen livestream te zien.

Roetveegpieten
Dit jaar zullen de roetveegpieten Delft komen binnenvaren. ''Dit was al de afspraak'', zegt Weyers. ''De kinderen van deze tijd kennen zwarte piet niet eens meer. Vaak zijn de volwassen zonder kinderen nog voorstander van zwarte piet. Maar deze mensen moeten met de tijd meegaan.’’

Overigens is Sint Nicolaas ook nog op zoek naar extra pieten die willen komen helpen tijdens de intocht. Normaal komt de Sint samen met zo’n honderd Pieten naar Delft, maar vanwege corona moeten een aantal Pieten in Spanje achterblijven. 

Lees ook: Delftse raad eens in Algemene beschouwingen: meer aandacht nodig voor wonen en klimaat >

Dus als je er altijd al van hebt gedroomd om Piet te spelen, is dit je kans. Het maakt niet uit of je veel of juist nog helemaal geen ervaring hebt, het is alleen vereist dat je minimaal 18 jaar bent. Meld je aan via een leuke mail aan de Regelpiet (via regelpietdelft@gmail.com) en schrijf waarom je graag zou willen meehelpen. Sinterklaas zal je persoonlijk uitnodigen en wie weet zorgt dit voor een jarenlange samenwerking. Alle Pieten die zich aanmelden worden op woensdag 3 óf donderdag 4 november uitgenodigd om kennis te komen maken. Het is dus belangrijk dat je een van die avonden tijd hebt. Ook is er nog een speciale Pietenavond op 10 november.