Rustige dodenherdenking en uitbreiding bevrijdingsfestival in Delft

Ondanks zorgen over toenemend antisemitisme verliep de dodenherdenking op 4 mei rustig. Er zijn geen incidenten geweest. Burgemeester Marja van Bijsterveldt spreekt van een ‘mooi en sereen verloop van de plechtigheden’. Omroep Delft verslaggever Willem de Bie was aanwezig bij een plechtigheid in de Synagoge en verslaggever Jacco Naaktgeboren nam een dag later een kijkje bij de tweede editie van het bevrijdingsfestival op het Doelenplein.

 
4 mei 
Bij de Nieuwe Plantage was de opkomst tijdens de dodenherdenking iets minder dan vorig jaar. Op het Agathaplein was het iets drukker en op begraafplaats Jaffa was het veel drukker dan vorig jaar. De burgemeester is blij dat de herdenkingen zonder incidenten zijn verlopen. In haar toespraak bij de dodenherdenking op het Koningsplein noemt ze het samenzijn ‘betekenisvoller dan andere jaren’. Bijsterveldt: “Antisemitisme maakt een opleving mee - we hadden het niet voor mogelijk gehouden maar het gebeurt. Om ons heen woedt nog steeds een oorlog die Europa ten volle raakt. En het scherpe conflict in het Midden-Oosten dreigt ons, ook in eigen land, verder uit elkaar te drijven.

 

Als burgemeester van álle Delftenaren wil ik daarom vanavond stilstaan bij de kracht van verbinding. En bij de noodzaak tot waakzaamheid.” In de synagoge hield  Flip de Liema een toespraak: “Ook in Delft steekt het lelijke monster van antisemitisme de kop op. Joden voelen zich hier soms onveilig, worden belaagd, verstoppen hun ketting met davidster , hun keppeltje. ‘Kankerjoden’ verschijnt als graffiti op huizen waar Joodse mensen wonen". De Liema vindt het hoopvol dat de regering haar afschuw en veroordeling  heeft uitgesproken tegen het toenemende antisemitisme. “Ook de gemeente Delft steunt de Joodse gemeenschap met woorden en daden.” 

 

5 mei 
Op het Doelenplein vond een dag later de tweede editie plaats van het bevrijdingsfestival, georganiseerd door studenten van de TU. Op het plein traden lokale bands en acts op waaronder Groover Big Band en Jeanna.  In Hotel De Plataan was een tentoonstelling te zien over de Bevrijding van Delft, georganiseerd door Bert van Puffelen. In Filmhuis Lumen werden er gedurende de dag vijf films afgespeeld gerelateerd aan de vrijheid. Dit jaar is het festival uitgebreid naar de Doelentuin waar kinderen zich onder meer konden uitleven op een springkussen. Het festival werd druk bezocht en de organisatie noemt deze tweede editie een groot succes.