Uit het onderzoek genaamd 'sociale veiligheid en leiderschap TU Delft' komt naar voren dat 43 procent van de respondenten het afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag meemaakte, variërend van pesten tot intimidatie en discriminatie. In meer dan de helft van de gevallen waren het leidinggevenden die zich schuldig maakten aan dit gedrag.
Van de ruim 500 medewerkers die deelnamen aan het onderzoek zegt slechts 7 procent zich gesteund te voelen door de organisatie na het melden van ongewenst gedrag. Ruim een derde (37 %) overweegt zelfs een vertrek door de slechte sfeer op de werkvloer. “Het gaat echt slecht met me door mijn ervaringen bij TU Delft. Ik had dit niet verwacht toen ik de baan aannam, ” aldus een anonieme respondent.
Angstcultuur en falend leiderschap
“Als je niet doet wat iemand zegt of wil, word je voor de bus gegooid,” noemt een andere respondent. Er wordt gesproken over een “angstcultuur” en “structureel falend leiderschap”. Slechts 16 procent van de ondervraagden ervaart de TU Delft als een democratische organisatie.
“Het leiderschap op de TU moet veranderen,” stelt Gijs Kooistra van het FNV. “We weten dat sociale veiligheidsproblemen ontstaan als er grote machtsverschillen op de werkvloer zijn. Werknemers worden dan afhankelijk van mensen met veel macht."
Vernietigend rapport
De zorgen van het personeel zijn niet nieuw. Op 1 maart 2024 bracht de Inspectie van het Onderwijs al een vernietigend rapport uit over de bestuurscultuur aan de TU Delft. Sindsdien hebben de vakbonden aangedrongen op concrete maatregelen zoals een meldpunt, een nulmeting en een screening van alle leidinggevenden.
Sinds het inspectierapport in 2024 heeft het voltallige bestuur van de TU aangekondigd weg te gaan. Ook de voorzitter van de raad van toezicht stapt op. Daarnaast is vorige maand, na lang uitstel, het meldpunt 'sociale veiligheid en integriteit' de lucht in gegaan. Ook krijgen leidinggevenden training over het vergroten van sociale veiligheid in hun teams en wordt er aan nieuwe gedragscode gewerkt. Toch blijkt dit niet genoeg te zijn.
Diep droevig
“Dit onderzoek bevestigt dat het niet alleen om een paar rotte appels gaat. De hele organisatie moet onder de loep,” zegt Fred Veer namens CNV-voorzitter van het lokaal vakbondsoverleg op de universiteit. Ahmed Charifi van de AOb sluit zich daarbij aan: "De universiteit hoort een plek te zijn waar werknemers veilig bezig kunnen zijn met onderzoek en onderwijs. Dat is in Delft nu duidelijk niet het geval en dat is diep droevig."
Veel werk te verzetten
De TU Delft laat weten kennis genomen te hebben van de resultaten van de enquête die de bonden hebben uitgezet. "De resultaten schetsen een zorgelijk beeld van de sociale veiligheid. Dit is niet wat wij als gemeenschap willen zijn. Het beeld is dat wij nog veel werk hebben te verzetten om te zorgen dat mensen uit alle geledingen van de Delftse campus zich veilig, welkom en gewaardeerd voelen. Dat is een proces dat meer tijd kost dan ons lief is. Verandering is niet iets dat van de ene op de andere dag plaatsvindt, maar haast is wel geboden. We werken hard aan een cultuurverandering en blijven dat ook doen", aldus een woordvoerder.
Zie ook:
TU opent Meldpunt Integriteit en Sociale Veiligheid | Omroep Delft
TU Delft overweegt juridische stappen na vernietigend rapport | Omroep Delft
Inspectie start onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag op TU Delft | Omroep Delft