René Jacobs bewerkt schilderij van Jan Hendrik Weissenbruch

Beeldend kunstenaar René Jacobs werkt al een jaar of zes aan zijn serie Interventions. Daarvoor koopt hij oude schilderijen op veilingen en rommelmarkten, waar hij vervolgens een eigentijds verhaal bijschildert. Deze maand begint hij een wel heel bijzonder werk aan te passen, namelijk dat van Jan Hendrik Weissenbruch, een van de belangrijkste schilders uit de Haagse School.


René Jacobs bij een aantal van zijn Interventions

''Het was altijd al een ambitie van mij om voor de serie Interventions een kunstwerk te kiezen met een grote museale waarde'', vertelt Jacobs. Het kunstwerk 'Landschap met molen' van Weissenbruch kon hij per toeval kopen en zo werd deze wens vervuld. 

IKEA stopt na 70 jaar én veel controverse met catalogus, Delft laatste bezorggebied>

Protest
Jacobs gaat het werk van Weissenbruch voorzien van een snelweg, met de nadruk op een geluidsscherm, dat niet bij de Nederlandse snelweg is weg te denken. De Delftse schilder past de kunstwerken aan om zo met humor een nieuw, eigentijds verhaal te maken. Maar ook voor een statement: ''Dit kunstwerk wordt een protest tegen de vernietiging van het Nederlandse landschap. Dat gaat mij enorm aan het hart: Een prachtig Nederlands landschap met weilanden en sloten en een schitterende lucht, dat woedend in tweeën is getrokken door een snelweg. En het allerergste is nog het geluidsscherm dat ernaast staat'', aldus Jacobs. ''Waarom blijven we maar snelwegen bouwen , terwijl we nu misschien wel in de eeuw zijn aangekomen van thuiswerken? En waarom offeren we zo de laatste restjes landschap die ons nog resten, op?''

Het kunstwerk zal door de aanpassingen van Jacobs waarschijnlijk minder waard worden, geeft hij zelf ook toe. Jacobs: ''Maar daar gaat het niet over met kunst. In dit geval wil ik dus echt een statement maken. Het wordt misschien ook wel lastig om te verkopen... hoewel, dat denk ik bij al mijn werken'', zegt hij lachend.


Markante Delftenaar en fotograaf Fred Nijs (71) overleden>

 

Verantwoording
Hoewel de koop van het schilderij alweer een tijdje geleden is, heeft Jacobs nog geen begin gemaakt. ''Ik durf niet!'' Zegt de kunstenaar lachend. ''Het is nogal wat om over Weissenbruch heen te schilderen, het is een leermeester van mij. Daarbij is het nu erg druk in mijn winkel en ik wil -zeker nu- ongestoord kunnen werken. Er rust een morele verantwoording op mij om alles wat er in mij zit aan talent, ik nu hierin moet stoppen.'' De Haagse kunstschilder Jan Hendrik Weissenbruch wordt beschouwd als een van de belangrijkste schilders uit de Haagse School.

In de uitzending van het programma Delft Centraal van woensdagochtend kun je het hele interview met de kunstenaar terugluisteren.