Markante Delftenaar en fotograaf Fred Nijs (71) overleden

Op vrijdag 4 december is de bekende Delftse (pers)fotograaf Fred Nijs overleden. Hij werd 71 jaar. Sinds begin van dit jaar streed Fred tegen kanker, maar was aan de beterende hand. Helaas werd hij besmet met het coronavirus en dat werd hem uiteindelijk fataal. Fred Nijs was een bekende Delftenaar, die niet alleen bij evenementen en sportwedstrijden foto’s maakte, maar ook actief was als persfotograaf. Hij maakte zijn foto’s voor alle kranten en bladen in Delft e.o. Hij overleed op de dag van het 50-jarig huwelijk met zijn Marijke. Fred laat ook drie zoons en zes kleinkinderen na.

Fred Nijs - Fotograaf: Frans van Rijnswou

Fred begon in de persfotografie in dienst van Henk Koster. Hij vestigde zijn naam als persfotograaf definitief nadat hij al heel snel indrukwekkende foto’s had van de dramatische schietpartij in het toenmalige café ’t Koetsiertje, de dag na Pasen in april 1983.

Alleen vrienden
De opkomst en de populariteit van de digitale fotografie maakten het werken als persfotograaf steeds moeilijker. Hij vertelde me dat het steeds lastiger werd om de foto’s aan de man te brengen. “Iedereen is tegenwoordig persfotograaf”, vertelde hij me ooit. “Want iedereen heeft met zijn telefoon een digitale camera bij zich. Daar kan ik niet meer van winnen”, zei hij.
Fred Nijs had alleen maar vrienden. Zijn opdrachtgevers bij de pers, maar ook de mensen die hij moest vastleggen, iedereen kon goed opschieten met hem.

 

Delft een van de weinige steden met vrouwelijke burgemeester>