Rechter geeft gemeente gelijk in strijd om felbegeerd stukje water: 'Ontzettend jammer'

De gemeente Delft heeft gelijk gekregen in de strijd om een felbegeerd stukje water aan de Schie in Delft. Rugbyclub Thor en verpakkingsbedrijf Hordijk hadden een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. Die gunde de Nieuwe Haven aan een grote roeivereniging.

'Het is ontzettend jammer dat we nu uit de Nieuwe Haven weg moeten', zegt Jesse Hols van rugbyclub Thor. De sportvereniging heeft al 28 jaar een drijvend clubhuis in de haven liggen. 'Nu moeten we door.'

Omdat er plannen zijn voor veel woningen rondom de Nieuwe Haven, wil de gemeente de haven vernieuwen. Meerdere partijen zijn geïnteresseerd, omdat de ruimte aan het water in Delft schaars is. De stad gaat de haven nu geven aan roeivereniging Laga, die al lang op zoek is naar een nieuwe plek.

Klachten in de toekomst
Rugbyvereniging Thor moet daarom vertrekken en spande samen met naastgelegen verpakkingsbedrijf Hordijk een rechtszaak aan. Hordijk is bang dat de roeivereniging in de toekomst gaat klagen over overlast, omdat er vaker gebruik zal worden gemaakt van de Nieuwe Haven.

De rechter is het daar niet mee eens. Thor zegt niet meegenomen te zijn in de selectieprocedure, maar volgens de rechter maakt de vereniging geen aanspraak meer op de plek omdat er nieuwe regels zijn. Het bezwaar van Hordijk moet volgens de rechter in een andere rechtszaak over het gebied worden behandeld.

Gesprek met gemeente
Voor Thor betekent de uitspraak dat ze definitief een nieuwe plek moeten vinden voor hun clubhuis. De afgelopen jaren hebben ze daar al vaak zonder resultaat met de gemeente Delft over gesproken, maar de vereniging hoopt toch alsnog een permanente plek te kunnen vinden.

'We gaan daarom nog een keer in gesprek met de gemeente', zegt Hols. 'We zijn onder andere ook in gesprek met de TU Delft om te kijken of daar toch nog iets mogelijk is.'

Andere zaak met jaar uitgesteld
Er is waarschijnlijk een tijdelijke plek waar het drijvende clubhuis geplaatst kan worden tot 2028. Thor zou eigenlijk eind dit jaar weg moeten, maar de gemeente Delft liet eerder al weten dat Thor waarschijnlijk in de Nieuwe Haven kan blijven zolang alle rechtszaken over het gebied nog niet zijn afgehandeld.

Onlangs werd bekend dat de rechtszaak over het bezwaar van Hordijk met een jaar is uitgesteld.