Poortmeesters winnaar van Le Comteprijs 2023

De Poortmeesters, het woongebouw bij Nieuw Delft, heeft de Le Comteprijs 2023 van de Historische Vereniging Delfia Batavorum gewonnen. De bijbehorende publiekprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt door Delft op Zondag, ging naar ‘Pastorale’.
Studio RAP ontving Le Comteprijs | Foto: Jan Tromp

De Poortmeesters is een woonblok met appartementen en eengezinshuizen aan het zuiden van het gebied Nieuw Delft. Het blok heeft een, deels openbare, binnenterrein, die toegankelijk is door twee poorten. Deze vallen op door hun rondbogen en geheel beklede diepblauwe geglazuurde keramische elementen. Het idee en ontwerp zijn van Studio RAP. Mede-eigenaar Wessel van Beerendonk zei donderdag in Delft Centraal: ‘’Super blij dat we hebben gewonnen en ook trots''.

Pastorale kreeg Publieksprijs
De complexwoningen ‘Pastorale’ van architectenbureau Archipel Ontwerpers ontving donderdag de publieksprijs. De naam verwijst naar de onlangs gesloopte Pastoor van Arskerk, aan de Kappeyne van de Coppellostraat. Naast de kerk was er ook een pastorie en deze is verwerkt bij de bouwplannen. Daar zijn uiteindelijk appartementen van gemaakt. Frans de Vries, bewoner van de pastorie en mede betrokken bij de ontwerpplannen zei maandag in Delft Centraal: ‘’Het is een feest om er in te wonen, omdat we saamhorig zijn. En van die zestien woningen is er niet één gelijk qua indeling en afwerking’’.

Ieder jaar reikt Delfia Batavorum de Le Comteprijs uit voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Dit kan gaan over een muurschildering of een restauratie en/of verbouwing van een monument zijn. Bij voorkeur moet de verfraaiing gaan over de Delftse historie, maar dat mag ook geschiedenis van het heden zijn. Iets nieuws in de naoorlogse buitenwijken kan daardoor ook in aanmerking komen. De inzendingen worden elk jaar beoordeeld door de Le Comte Commissie. Zij staan open voor elk voorstelling, zolang de genomineerde maar een positieve bijdrage heeft geleverd aan het stadsbeeld en is afgerond in het jaar waarvoor de Le Comteprijs wordt uitgereikt.

Zie ook:

Aarchitectenbureau Archipel ontwerpers ontvingen Le Comte Publieksprijs | Foto: Jan Tromp