PoortMeesters Delft van start: meer dan honderd woningen rondom bijzondere binnentuin

Er komen 114 nieuwe woningen bij in Nieuw Delft, het gebied rondom de oude spoorzone. De woningen komen samen in één gebouw dat PoortMeesters heet en dat om de grootste klimaatneutrale binnentuin van Nederland heen wordt gebouwd. De woningen en appartementen leveren een belangrijke bijdrage aan de grote vraag naar nieuwe woningen. Voor de start van de bouw is 90% van de woningen al verkocht.

In het carrévormige woongebouw komen stadswoningen met 2-, 3-, en 4-kamerappartementen, lofts en een penthouse. Deze verschillende woningtypen maken het wonen geschikt voor alle levensfases. Het woongebouw is vernoemd naar de twee poorten bekleed met een 3D geprint kunstwerk dat bestaat uit 4.000 keramiek tegeltjes. Dit ontwerp van Studio RAP verwijst naar de bekende Delfts Blauwe tegels. Hiermee zijn de poorten dé eyecatchers van PoortMeesters.

Herbruikbaar hemelwater
Gebiedswethouder Martina Huijsmans is trots op het project: "Als gemeente houden we ons voortdurend bezig met de vraag: hoe zorgen we dat mensen ook in de toekomst prettig kunnen wonen in Delft? Dat betekent aandacht voor groen en water, maar ook ruimte voor ontmoeting en contact met de buren. In de woningen en binnentuin van Poortmeesters komen die dingen samen.’’

PoortMeesters is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Delft, Ballast Nedam Development, BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Vera Yanovshtchinsky Architecten. ‘’Het is een bijzonder ontwerp met veel variatie in woningtypen’’, zegt Wicher Mol, ontwikkelingsmanager bij BPD. "In de grote klimaatneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage komen struiken en bomen tot wel negen meter hoog. Privétuinen grenzen aan de collectieve groene ruimte. Uniek is het waterbergingssysteem: het klimaatneutrale dak kan maar liefst 500.000 m3 hemelwater opvangen. Ruim 80% van alle regen wordt opgeslagen en hergebruikt voor beregening van de binnentuin."

Lees ook: Filmhuis Lumen stap dichter bij verhuizing naar Spoorzone Delft >

Zonnepanelen
De woningen zijn gebouwd met duurzame materialen en zijn nagenoeg energieneutraal en onderhoudsarm. De zonnepanelen die op het dak komen, worden aangesloten op een warmtepomp en zorgen naast elektriciteit ook voor warm water.
Zo gaat de poort eruit zien