Piepjonge hackers laten talenten zien tijdens evenement

Met een regionaal evenement krijgt politie Haaglanden een goed beeld van jong hacktalent in de regio. Dit evenement vond plaats op 13 april en was voor de twee organisatoren Benjamin van der Wiel en Vincent Stittelaar verrassend. Er kwamen veel jongeren vanuit de veiligheidsregio Haaglanden op de bootcamp af, waaronder een aantal erg jonge deelnemers. De veiligheidsregio is het gebied waar de politie Den Haag actief is. De bootcamp wordt uiteindelijk bij alle eenheden van de Nationale Politie gegeven.
Beeld ter illustratie | Unsplash

Volgens de heren was het evenement bedoeld voor jongeren in tussen de 13 en 24 jaar oud, maar er waren ook jongere deelnemers. “De deelnemers doen je gewoon echt verbazen. Je staat wel even te kijken wat iemand van 9,10, of 11 jaar eigenlijk allemaal al kan”, vertelt Stittelaar, die het evenement leidde. “Je kan dan alleen maar hopen dat zij met een ICT-carrière op het goede pad geraken.” Het ging om een geselecteerde groep jongeren. Bij het aanmelden moest een testje gemaakt worden, waarna er wel of geen uitnodiging werd verstuurd.

Het doel van het evenement was om, naast een leuke middag, de jeugd aan te sporen hun hacktalenten voor iets positiefs te gebruiken. “Het doel was tweeledig. Je wilt de kinderen laten zien dat ze hier een leuke boterham mee kunnen verdienen, en dat ze verder moeten gaan met hun kunsten. Tegelijk wil je ze meegeven de kennis en kunsten niet aan de ‘verkeerde kant’ te gebruiken, zodat ze niet aan de achterkant van het politiebureau naar binnen komen”, aldus Van der Wiel.

Online veiligheid
Online veiligheid is een alsmaar groter wordende noodzaak. Ethische hackers worden soms door de overheid en bedrijven ingezet om bewust ‘in te breken’. “Die bellen vervolgens een bedrijf of overheidsinstelling, zodat die hun digitale veiligheid weer kunnen verbeteren”, aldus Stittelaar. Bij de bootcamp werd ook informatie gegeven over het beschermen van de jongeren zelf. Zo was er bijvoorbeeld extra aandacht voor phishing, bankhelpdeskfraude en andere vormen van online criminaliteit.

De ouders van de deelnemers konden meekijken met hun kinderen en er ook van leren. Daarnaast waren er voor de ouders speciale workshops.