Parkeerboetes in Delft blijken onterecht opgelegd te zijn

Degenen die in de afgelopen jaren een bon voor fout parkeren kregen in Delft zijn wellicht bekend met de naam Tobias Fiscaal. Dit invorderingskantoor incasseert namens de gemeente de parkeerboetes, of in juridisch jargon ‘naheffingsaanslagen’. De rechter oordeelt nu dat Tobias het recht hier niet toe heeft.

De directeur van Tobias Fiscaal heeft een mandaat van de gemeente om parkeerboetes te heffen. Een man die zijn boete aanvocht met het argument dat de boete onterecht gegeven was, kreeg echter gelijk van de rechter. ‘De rechtbank is van oordeel dat de naheffingsaanslag onbevoegd is opgelegd en derhalve dient te worden vernietigd. De rechtbank merkt daarover op dat aanstelling als onbezoldigd ambtenaar en aanwijzing als heffingsambtenaar niet inhoudt dat de bevoegdheden daarmee ook automatisch overgaan op de medewerkers’. Aldus het oordeel van de rechter. Feitelijk houdt dit in dat de directeur van Tobias Fiscaal wel boetes mocht geven, maar zijn personeel niet.

'Als mijn boete hierom onterecht is opgelegd, waarom zou een ander dan wel terecht zijn geweest', vraagt de man die de zaak aanspande zich af. Hij zocht dan ook contact met de gemeente om te bevestigen dat ook anderen hun geld terug kunnen eisen. Tot op heden is deze vraag echter niet beantwoord.