Ontmoetingsbijeenkomst tegen misbruik van ouderen in wijkcentrum Delft Noord

Op donderdag 13 juni is er in wijkcentrum Delft Noord aan de Brasserskade een gratis ontmoetingsbijeenkomst met het thema “Ouderen en Veiligheid”. De dag wordt georganiseerd in aanloop van de Internationale Dag tegen de Ouderenmishandeling.

Wil van den Broek | Foto: Esmée Mooijman
De ontmoetingsbijeenkomst wordt georganiseerd omdat er steeds meer misbruik van ouderen wordt gemaakt. Dit zie je vooral veel terug op financieel gebied, bijvoorbeeld wanneer ouderen hun familieleden, bekenden of zorgverleners met hun geld vertrouwen om boodschappen voor hun te doen. Ouderen zouden kwetsbaarder voor het misbruik zijn doordat ze steeds langer zelfstandig blijven wonen met hulp van het sociale netwerk, dit maakt hen afhankelijk van de hulp die ze krijgen en geïsoleerd. Ouderen zijn daardoor ook sneller geneigd om terughoudend te zijn en kiezen ervoor om zich er niet over uit te spreken. Vaak realiseren ouderen zich ook niet meteen dat er misbruik van hen wordt gemaakt.

 

Blijf alert
Het financieel misbruik treft tienduizenden ouderen in Nederland. Wil van den Broek is betrokken bij de organisatie van de bijeenkomst en vertelt in een interview bij Omroep Delft : “Het probleem is absoluut niet zeldzaam en wordt vaak onderkend. Het hoeft je natuurlijk niet te overkomen, maar het is wel belangrijk om te weten wat je kan doen om het te voorkomen. Ze waarschuwt:“Blijf vooral alert”.

 

De ontmoetingsbijeenkomst wordt georganiseerd door GGD Haaglanden, in samenwerking met Gemeente Delft en de coalitie ouderenmishandeling Delft. Er wordt niet alleen stil gestaan bij dit thema, maar ook samen gestreefd naar een veiligere omgeving voor senioren. Op de dag zelf zal er ook een theatervoorstellingen genaamd “Auderdom” spelen. Iedereen is welkom. Aanmelden kan uiterlijk tot 10 juni door een mail te sturen naar w.vandenbroek11@telfort.nl. Voor verdere informatie kan je hier
kijken op de website.

 

Als dit artikel een belletje bij u doet rinkelen en er al vermoedens zijn van financieel misbruik, is het erg belangrijk om direct hulp in te schakelen. Dit kan via de huisarts, Meldpunt Bezorgd, Veilig Thuis, Delft Voor Elkaar en de GGD.