Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf bezocht Delft

De kersverse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf, bracht op donderdag 24 februari een bezoek aan Delft. Nadat hij bij de Haagse Hogeschool in de TU-wijk was geweest, kwam hij naar de Génestetkerk aan de Oude Delft om een lezing te geven en vragen te beantwoorden van Delftenaren en andere geïnteresseerden. D66-lijsttrekker Sivan Maruf was zeer vereerd om de minister voor te stellen aan een volle kerk. Tijdens de collegetour kreeg Robbert Dijkgraaf alle kans om zijn kijk op het onderwijs te laten horen.

De lezing werd in de Génestetkerk georganiseerd, omdat de Delftse D66-partij in verkiezingstijd voor een nieuwe gemeenteraad hier ook haar bijeenkomsten houdt. Veel vragen, waaronder van leerlingen van basisschool De Horizon uit het Poptahof, beantwoordde hij uitgebreid. De vraag of iedereen dezelfde kansen in het onderwijs krijgt, kwam prominent aan bod, en ging het over Delft als stad van innovatie en hoe het onderwijs daar een rol in speelt.

Ook werd er gevraagd naar Dijkgraafs kijk op de politiek en op welke manier hij wil bijdragen aan de politieke processen. Dijkgraaf benoemde de kloof die hij zag tussen landelijke en lokale politiek en vertelde over hoe hij na vier jaar een koerswijziging voor zich zag. Hij vertelde daarover dat hij ambieerde om een tienjarenplan vast te leggen wat niet zomaar terug te draaien is als er steeds weer nieuwe mensen aan het roer staan. Het nadeel daarvan is dat het dan moeilijk is om dingen snel te veranderen, maar het grotere voordeel is in zijn ogen wel dat je belangrijke veranderingen kunt doorzetten die tijd nodig hebben en dat die niet weer worden teruggedraaid voordat ze baat kunnen gaan hebben. ‘’Laat een lange termijn beleid niet verstoord raken door het korte termijn denken’’, aldus Dijkgraaf.

Verder benoemde de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat de politiek meer voor de wetenschap moet gaan staan.