Ondernemers Schieoevers en DUWO eindelijk eens over studentenflat 'BalPol4', maar bouw alsnog uitgesteld

Het veldje aan de weg waar de flat komt te staan.

Na vele gesprekken tussen woningcorporatie Duwo en bedrijven aan de Rotterdamseweg zijn de partijen het eens geworden en kan de bouw van de studentenflat aan de Balthasar van der Polweg en de Korvezeestraat bijna beginnen. Bijna, want de bouwvergunning die Duwo heeft, is nog niet volledig onherroepelijk. ‘’Dat hangt nog af van een beroep dat bij de Rechtbank is ingediend en momenteel nog niet is afgehandeld’’, legt een woordvoerder van Duwo uit.

‘’We hoopten inderdaad op korte termijn te kunnen beginnen met bouwen van Balthasar van der Polweg IV, want we hebben daarvoor inmiddels een bruikbare bouwvergunning,’’ gaat de woordvoerder verder. Die vergunning is echter nog niet definitief. ‘’Zolang daarover geen duidelijkheid is, kunnen we niet met de bouw beginnen.’’

Toch is de studentenhuisvester al wel een stap dichter bij de nieuwe flat aan de ‘BalPol4’ in Delft. Deze maand meldden alle betrokken partijen in een gezamenlijk persbericht dat er ‘inmiddels begrip is voor elkaars belangen en er overeenstemming is bereikt over de aanpassingen in het plan.’

Doorgroei bedrijven blijft mogelijk
De maatregelen moeten onder andere voorkomen dat de bedrijven van ondernemers rondom het industrieterrein niet meer kunnen groeien omdat de nieuwe studenten mogelijk klagen over stank of herrie van de bedrijven. Verder beloofd Duwo extra te gaan investeren in isolatie en het beheer van het complex. Ook blijven de partijen tijdens en na de bouw met elkaar in contact over de ontwikkeling van Schieoevers-Noord.

Sinds begin dit jaar was er ophef over de bouw. De ondernemers uit de buurt waren geschrokken van de plannen en aanvankelijk wilde ook de BKS (Bedrijvenkring Schieoevers) een bezwaar indienen. Door de nieuwe afspraken is daarvan afgezien.

Lees ook: Uitstel voor bouw nieuwe studentenwoningen Korvezeestraat >

Vertraging
Stichting Duwo en de bedrijven zijn blij dat er overeenstemming is bereikt. Hans Pluim, vestigingsdirecteur van DUWO in Delft: “Wij hopen dat we dan weer extra studenten op de TU Delft Campus kunnen huisvesten. Met het grote tekort aan studentenwoningen in Delft, is snelle realisatie van een complex als BalPol4 erg gewenst!”

Zodra de bruikbare bouwvergunning onherroepelijk wordt verklaard, kan er met de bouw van de 136 studentenhuizen worden begonnen. ‘’Wij kunnen zelf nu nog niet inschatten wat de impact ervan is op de start van de nieuwbouw’’, zegt de Duwo-woordvoerder. ‘’Maar het is goed mogelijk dat dat voor een vertraging zorgt. Niettemin willen we graag met de bouw beginnen en staan we in de startblokken.’’ Het is de bedoeling dat de flat begin 2023 klaar is.