Ondanks droogte is dijkinspecteur tevreden: “Ze liggen er positief bij”
De droogte-inspecties bij de Delflandse dijken zijn van start gegaan. Als het lang niet regent, kunnen er scheuren ontstaan in dijken. Het Hoogheemraadschap van Delfland voert daarom extra controlemaatregelen uit. Omroep Delft liep mee met dijkinspecteur Auke Visser.
Op zijn gemak loopt inspecteur Auke Visser over de dijk tussen de Zweth en de Woudse polder. De polder is “een prima vogelveld” voor tureluurs, lepelaars en karekieten. Maar Visser houdt zijn blik op de grond en prikt een rode stok in elke scheur die hij tegenkomt. Daarmee meet hij hoe diep ze zijn. De gegevens voert hij in via een app.
Visuele dijkinspectie
De ‘visuele dijkinspectie’ gebeurt elke twee weken in tijden van droogte. “Er staat regen op komst, dus we kunnen de inspectie daarna overslaan", zegt Visser, die al vijf jaar als dijkinspecteur werkt. Tijdens droogte moeten dijkinspecteurs extra alert zijn: als het lang niet regent, kunnen er scheuren ontstaan. “En te diepe scheuren zijn gevaarlijk en moeten we opvullen.”
Op de dijk waar Visser loopt, zijn 26 scheuren zichtbaar. “Maar dat is niet erg", zegt Visser. “De scheuren zijn niet groot en als het binnenkort regen, trekken de scheuren weer samen.”
Het Hoogheemraadschap van Delfland is een van de 21 waterschappen in Nederland. Delfland beheert meer dan 700 km aan dijken, waarvan er 200 gevoelig zijn voor droogte. Dat komt door het veen dat erin zit. Dit veen bleef achter aan de randen van gebieden waar polders zijn drooggelegd.
Grote kleilaag
En veen is droogtegevoelig. Door langdurige droogte kan het inkrimpen en lichter worden. Ook kunnen er scheuren en verzakkingen in de dijk ontstaan. Daarom worden veendijken bedekt met een grote kleilaag, die beter bestand is tegen droogte. “We spreken daarom niet van veendijken, maar van droogtegevoelige dijken", zegt de woordvoerder van Delfland.
Moeten we ons zorgen maken? “Nee hoor", zegt dijkinspecteur Visser. “We letten goed op onze dijken. Ze liggen er positief bij.”