Omstreden Chinese camera’s gebruikt tijdens lichtjesavond

Dat er camera’s worden gebruikt om in de gaten te houden wat er gebeurt is niet gek bij een groot evenement als Lichtjesavond. Wat wel zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen is het type camera dat gebruikt werd tijdens afgelopen Lichtjesavond: dit waren camera’s van het Chinese merk Dahua. Burgemeester en wethouders schrijven: “er waren in de subsidievoorwaarden geen voorwaarden gesteld aan merk of type van de camera’s.”
Beveiligingscamera | Beeld ter illu

“Dit soort camera’s behoren niet door de gemeente of door aanverwante evenementen te worden gebruikt”, aldus Thierry Cüppers. Hij is raadslid namens STIP en heeft schriftelijke vragen gesteld over het gebruik van deze camera’s. Hij wijst er daarbij op dat de gemeente eerder camera’s van een ander omstreden Chinees bedrijf liet verwijderen vanwege ‘zorgen over de privacy en betrokkenheid bij schendingen van mensenrechten’.

DPIA 
In antwoord op de vragen van Cüppers schreef B&W: “het college is bereid om, net als recentelijk bij Lichtjesavond, zorg te dragen dat camera’s, maar ook het gebruik hiervan, aan de richtlijnen voldoet. Er is derhalve een DPIA ingevuld en positief beoordeeld door de functionaris gegevensbescherming van de gemeente Delft.” Deze ‘DPIA’ is een methode om gevaren voor de privacy in kaart te brengen. Onderdeel hiervan zijn, blijkens de antwoorden van de gemeente, wel de ‘hoeveelheid en plaatsing’ van camera’s, maar niet het type. Cüppers reageert hierop dat hij hoopt “dat de voorwaarden aangescherpt kunnen worden.”  

In een reactie op vragen van Omroep Delft bevestigt een woordvoerder van de gemeente Delft dat ‘het merk van de camera’s niet is opgenomen’ in de voorwaarden voor de DPIA en daarmee geen onderdeel is van de subsidievoorwaarden. De woordvoerder zegt hierbij: “De voorwaarden zullen worden uitgebreid om naast de bestaande toetspunten, ook het merk van de camera’s te controleren.”