OM eist geen straf voor agent die zoon van collega dood schoot

Het Openbaar Ministerie vindt dat een politieman die op 8 oktober 2018 in Delft een 18-jarige jongen doodschoot, vrijuit moet gaan. Dat meldt Omroep West. De officier van justitie vroeg vrijdag bij de rechtbank ontslag van rechtsvervolging voor de betrokken agent. 'De agent heeft mogen handelen zoals hij heeft gehandeld', zegt de aanklager.
Ter illustratie

In de bewuste nacht kwam de jongen met een andere man op een scooter naar de Breestraat in Delft, waar hij op een coffeeshop wilde schieten. Zo beschrijft Omroep West. Op beelden is te zien dat het wapen weigert. De surveillerende agent zag hem op zo'n 20 meter afstand vanuit zijn - niet als politiewagen herkenbare - auto. Hij stapte uit, richtte zijn wapen en riep hard 'politie'.

De 18-jarige draaide zich kort naar de agent toe en sloeg vervolgens te voet op de vlucht, de man op de scooter achterna. De politieman heeft vijf keer geschoten. De vierde kogel raakte het slachtoffer in de rug. De jongeman, zoon van een politieman, is kort daarna naar het ziekenhuis in Zoetermeer gebracht. Daar bezweek hij aan zijn verwondingen.

'Hij of ik'
De agent heeft verklaard dat hij in eerste instantie uit angst heeft geschoten. Hij dacht dat er op hem zou worden geschoten. 'Het was hij of ik.' De angst van de agent had ook te maken met het grote aantal ernstige geweldsincidenten dat in die tijd in Delft plaatsvond.

Het OM heeft de zaak eerder na onderzoek geseponeerd. Ook toen was de conclusie dat de agent had mogen schieten, gezien de dreigende situatie. Na een beklagprocedure door de nabestaanden van het slachtoffer kreeg justitie de opdracht alsnog te vervolgen. Tijdens de zaak hebben vier van de nabestaanden een emotionele verklaring afgelegd.

Vervormde stem
De identiteit van de verdachte agent wordt om veiligheidsredenen volledig afgeschermd. De man, die 25 jaar bij de politie heeft gewerkt, was niet in de zittingszaal aanwezig. Hij woonde zijn proces bij via een videoverbinding, vanaf een andere plek in het gerechtsgebouw. Alleen de rechters en de officier van justitie konden hem zien. De stem van de man werd vervormd. Hij zit al vier jaar ziek thuis, als gevolg van de gebeurtenissen.

De zaak wordt behandeld door de zogeheten Blauwe Kamer, die sinds 2022 is ondergebracht bij de rechtbank Midden-Nederland. Deze speciale kamer bestaat uit drie rechters en een gerechtsjurist die zaken behandelen waarin geweld is gebruikt door opsporingsambtenaren. De uitspraak is op 14 juni.