Oliebollenvet in het riool kost waterschappen jaarlijks miljoenen

Ben je van plan om oliebollen te bakken dit jaar? Gooi dan daarna niet je vet in het riool! Dat is de oproep van onder meer het Hoogheemraadschap van Delfland.

Het vet wegspoelen in het riool leidt vaak tot verstoppingen en dat kost de waterschappen jaarlijks miljoenen, omdat het vet uit de persleidingen en gemalen moet worden verwijderd.

En dan heb je het nog niet over de problemen die het bij je thuis kan opleveren met verstoppingen en hoge loodgieterskosten. Wanneer frituurvet door de gootsteen of de wc wordt gegooid blijft het gestolde vet aan de binnenkant van de leidingen zitten.

Kosten worden door ons allemaal betaald
Naast het Hoogheemraadschap van Delfland zijn er nog twintig waterschappen in Nederland, die zijn elk zo'n 200.000 euro per jaar kwijt aan het verwijderen van vet uit hun zuiveringssystemen. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting door de inwoners betaald. Zonde toch? Daarom roept het Hoogheemraadschap van Delfland, samen met de andere waterschappen, op om olie en vet uit gourmet- en koekenpannen te verwijderen met een stukje keukenpapier en het frituurvet te recyclen.

Minder dan de helft van Nederlandse huishoudens kiest er nu nog voor om het vet in te leveren bij een recyclepunt waar het uiteindelijk tot biobrandstof wordt gemaakt, en dat is te weinig aldus de waterschappen. Wil je weten waar er een frituurvetrecyclepunt zit bij jou in de buurt, kijk dan op www.frituurvetrecyclehet.nl