NK tegelwippen voor een groener Delft

Tegels verwijderen en er groen voor terugplaatsen, dat is waar tegelwippen over gaat. Maar, tegels afvoeren kost geld, evenals plantzaadjes. Tijdens het NK tegelwippen, dat deze zaterdag plaatsvindt, zijn zowel de planten als het afvoeren van de tegels gratis.
Tegels wippen | © Laurie Spitse

Veel mensen hebben hun voor- en/of achtertuin bestraat. Hierdoor neemt hittestress toe, en het zorgt voor een lastige waterafvoer. Wanneer tegels weggehaald worden, neemt de hittestress af en het helpt bij waterafvoer. (Bron)

Tijdens het NK Tegelwippen staat op het Vesteplein van 10.30 uur tot 16.00 uur een tegelcontainer waar de tegels gratis kunnen worden ingeleverd. Ook kunnen deelnemers daar via duurzaamheidsorganisatie De Papaver en Klimaatmaat Delft gratis plantjes uitzoeken om ervoor in de plaats te planten.

Lastig om zelf te doen?
Is het vanwege leeftijd of lichamelijke problematiek lastig om zelf de tegels te wippen en/of weg te brengen? Ook daar wil de organisatie bij helpen. “De hele dag rijdt er door Delft een tegeltaxi. Daar zitten vrijwilligers in die kunnen helpen bij het wippen en het inzamelen van de tegels”, aldus Annie Breeuwsma van De Papaver. Daarnaast kunnen de vrijwilligers van de tegeltaxi informatie geven over het klimaatbestendig maken van tuinen.

Niet alleen tijdens het NK wordt tegelwippen gemakkelijker en voordeliger gemaakt. Breeuwsma: “Tot de zomer wordt elke maand zo’n soort actie gehouden, op verschillende plekken in de stad. Dit doet Klimaatmaat Delft.” Voor het initiatief Klimaatmaat worden tegels niet alleen in voor- en achtertuinen gewipt. Dit gebeurt ook bij bedrijven, organisaties en bijvoorbeeld basisscholen.

NK tegelwippen
Het NK tegelwippen is niet nieuw. Delft doet al vanaf de eerste editie in 2021 mee. Zo ook vorig jaar.