Nieuwe wet moet hospitaverhuur aantrekkelijker maken
Wie bij een hospita een kamer huurt, heeft straks recht op een huurcontract van vijf jaar. Dat staat in een wetsvoorstel van demissionair minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB). Nu is die huur nog maximaal één jaar. Een tweede huurcontract is in de huidige situatie meteen een vast contract, wat volgens Keijzer veel hospita’s afschrikt.
Een hospita is iemand die kamer(s) verhuurt in de eigen woning, terwijl deze er zelf ook woont. Mede doordat er nijpende tekorten aan studentenwoningen zijn, ziet de gemeente Delft kamers verhuurd door hospita’s als een waardevolle aanvulling op de woningmarkt.
Het bestaande systeem heeft echter problemen. Volgens het ‘Actieplan Studentenhuisvesting’, gepubliceerd in maart 2025 door de gemeente, zijn in Delft ongeveer zevenhonderd kamers van hospita’s beschikbaar. Het actieplan betoogt dat het er meer kunnen zijn, maar dat de bestaande regelgeving potentiële hospita’s afschrikt.
Vijf jaar onderdak in plaats van één
Met haar nieuwe wet wil minister Keijzer verhuren als hospita aantrekkelijker maken. Een hospitacontract geldt nu voor één jaar, waarna verlenging meteen betekent dat het contract voor onbepaalde tijd loopt. In plaats daarvan wil Keijzer een contract met een looptijd van vijf jaar.
“Uit onderzoek blijkt dat hospita’s huurders graag langer dan een jaar onderdak willen bieden. In de praktijk durven zij dit vaak niet aan”, zo licht het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening toe. “Ook blijkt dat huurders een kamer graag langer dan een jaar willen huren, maar vaak niet veel langer dan enkele jaren.”
Verdere maatregelen
Verder kent de nieuwe wet een proeftijd van negen maanden voor hospitahuurcontracten. In die periode kunnen verhuurder en huurder zonder een reden te geven het contract beëindigen. Ook mag het contract in de eerste maand worden opgezegd met slechts één maand opzegtermijn. Hierdoor kan een huurder het contract in de eerste maand opzeggen, bijvoorbeeld als het contact met de hospita niet goed is, zonder nog maanden vast te zitten aan het huurcontract. Na de eerste maand gaat een opzegtermijn van drie maanden gelden.
Ook wordt het na de wetswijziging mogelijk het huurcontract te beëindigen bij verkoop van de woning of overlijden van de hospita, om zo hypotheekverstrekkers over de streep te trekken vaker hospitaverhuur toe te staan. Deze staan hospitaverhuur nu vaak niet toe, omdat het huis minder waard is met een huurder erin.
Brandbrief
De voorgestelde wet van minister Keijzer komt kort nadat Delftse studentenorganisaties in een brandbrief, gericht aan de Delftse gemeenteraad, waarschuwden voor het verdwijnen van tot wel drieduizend studentenkamers.
Naar aanleiding van die brief stelden D66-Kamerleden Vijlbrief en Paternotte schriftelijke vragen aan de minister. In haar antwoord erkende Keijzer dat de situatie in Delft zorgelijk is. Ze kondigde daarbij aan het woningtekort onder studenten tegen te gaan door maatregelen te nemen, waaronder de verruiming van hospitaverhuur via een wetswijziging. Ook schrijft ze dat haar ministerie in gesprek gaat met de schrijvers van de brandbrief.
Ondertussen start de internetconsultatie voor het wetsvoorstel vandaag. Geïnteresseerden en belanghebbenden kunnen dan tot 26 augustus hun mening over de plannen kunnen geven. In de daaropvolgende maanden zal de wet met eventuele aanpassingen voorgelegd worden aan de Tweede en Eerste Kamer.
Zie ook:
Kritiek op Delftse verkameringsbeleid vanuit politiek Den Haag
Brandbrief SOS: “Woonruimte één op drie Delftse studenten in gevaar”
Gemeente Delft presenteert actieplan studentenwoningtekort