Nieuwe snelheidsmeters op de Prinses Beatrixlaan, de meest geflitste weg van Delft

Het wordt door sommige Delftenaren de meest ‘’beruchte’’ flitspaal van heel Delft genoemd, de paal op de Prinses Beatrixlaan. Daar werden in 2019 alleen al 41.386 automobilisten geflitst. Toch was dat niet genoeg volgens sommigen, want Regio15 meldt dat er nu verderop op de weg ook snelheidsmeters zijn geplaatst.

De flitspaal op de Prinses Beatrixlaan staat op een plek waar automobilisten moeten minderen van zeventig naar vijftig kilometer. Wie dat niet doet krijgt een prent. Er was er vorig jaar al weerstand tegen deze paal.

Glooiende heuvel

Delftenaar Robert Prins sprak zich begin vorig jaar uit tegen de flitser. Volgens de man die volgens het AD al vijfendertig jaar schadevrij rijdt en zich in het verkeer gedraagt als een bedaarde zestiger, verbetert de flitspaal de veiligheid namelijk niet maar maakt de paal de situatie juist onveiliger.

Heb je dit al gelezen: Chemische lekkage beschadigt lak en ruiten van auto’s in Prinsenhofgarage >

‘’Wie vanuit Rijswijk komt, rijdt een glooiende heuvel af. In een bocht ontdek je dat je een verkeerslicht nadert en zie je, als je geluk hebt, op hetzelfde moment een bord dat je van 70 naar 50 kilometer moet minderen. Het gevolg is dat automobilisten plotseling op de rem trappen in een poging om hun snelheid in korte tijd terug te brengen tot 50 kilometer per uur. Achterliggers schrikken daar van,” aldus Prins tegen het Algemeen Dagblad.

Daarnaast is de paal volgens Prins ook ineffectief: ‘’Hij is bedoeld om verkeersdeelnemers op het kruispunt te beschermen. Maar dat doet hij niet. Kwaadwillenden -en die zijn er helaas in het verkeer- remmen voor de flitspaal en geven daarna weer gas. Zelfs wie hard door rood licht rijdt, blijft onbestraft.”

Prenten

De flitspaal zorgde er in de afgelopen twintig jaar dan volgens het AD ook voor dat er ongeveer 30 miljoen bij de staat eindigde. De flitspalen zijn tenslotte van het OM, niet de gemeente. Toch stelt het OM dat de flitspaal niet bedoelt is als ‘geldmaker’ zo stelt een woordvoerder tegen het AD.

‘’De flitspaal op de Prinses Beatrixlaan is uitsluitend bedoeld om de verkeersveiligheid te dienen. Dat doen wij in overleg met de gemeente Delft. Die wegbeheerder moet zorgen voor goede bebording, waardoor automobilisten tijdig zien dat ze hun snelheid moeten aanpassen. Aan die regels voldoet dit kruispunt in de gemeente Delft,” aldus het OM.

Maar Prins liet het er niet bij zitten, hij tekende tot twee keer toe bezwaar aan. De eerste keer met succes want de officier van justitie was het met Prins eens: automobilisten moesten in te korte tijd te veel snelheid minderen. Maar het bekeuren ging wel gewoon door; anderen automobilisten moesten hun prenten gewoon betalen.

Afkeurend

In 2017 ging Prins opnieuw op de bon en dit keer kwam hij niet onder de betaling uit. En de flitspaal werd ook niet verplaatst, want het OM was van mening dat het hoge aantal bekeuring juist een teken was dat de flitspaal essentieel was. Het rijgedrag moet eerst veranderen pas daarna kan de paal verwijderd worden.

Delft doet het niet goed in verkeersveiligheid: 1048 ongelukken waarvan 330 met gewonden of doden >

En nu komen daar dus nieuwe veiligheidsmeters bij. Let wel, deze veiligheidsmeters komen bij de grens tussen Rijswijk en Delft én zijn wel geplaatst door de gemeente. Ze meten of je harder rijdt dan vijftig. Als je zachter rijdt krijg je gelukkige, groene smiley te zien. Doe je dit niet dan kijkt een boze, rode smiley je afkeurend aan.