Museum Prinsenhof Delft zet Hugo de Groot in de schijnwerpers

Conservator David de Haan tijdens de opnames van de korte film over Hugo de Groot. Foto: Ivo Hoekstra

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat Hugo de Groot, een van de beroemdste Delftenaren aller tijden, op spectaculaire manier ontsnapte uit Slot Loevenstein. Daarom is het jaar 2021 door Slot Loevestein uitgeroepen tot Hugo de Grootjaar. David de Haan, conservator Kunstcollecties van Museum Prinsenhof Delft, maakte een korte film over hem.

In de film gaat De Haan in op het belang van Hugo de Groot, zijn link met Delft en de ontsnapping uit Slot Loevestein. In de radiouitzending van Delft Centraal op woensdag 24 maart zal hij er rond 11.30 uur over vertellen.

Museum Prinsenhof zet onze beroemde plaatsgenoot niet alleen in de schijnwerpers met deze film, maar heeft ook een workshop voor kinderen en een familiedag georganiseerd. Zodra de coronamaatregelen het toelaten, kunnen ook scholen terecht voor een museumles hierover.

Lees ook: ‘Bedacht in Delft’: deze belangrijke oplossingen hebben we te danken aan Delftenaren >

Wonderkind
Hugo de Groot (1583-1645) is een belangrijk denker en één van de grootste rechtsgeleerden ooit. Hij wordt beschouwd als de vader van het moderne internationale recht en de grondlegger van het zeerecht. De Groot verdedigt het principe dat alle landen vrije toegang tot de zee hebben om te reizen en handelen. Maar als een echte humanist (een intellectueel van zijn tijd) was De Groot een alleskunner. Hij schreef naast theologische verhandelingen en belangrijke geschiedkundige werken, zoals over de geschiedenis van Nederland, ook tragedies en gedichten.

Hoewel hij het grootste deel van zijn leven niet in Nederland woonde, stond zijn wieg in Delft. Hij was een echt wonderkind: al op zijn achtste dichtte hij in het Latijn. Zowel zijn vader als grootvader waren burgemeester van Delft geweest. En zijn vader had ook een grote interesse in wetenschap en kunst. Zo kwam Hugo al als kleine jongen in contact met verschillende geleerden, waaronder Justus Lipsius en Simon Stevin.

De film is hier te zien: 

Conservator David de Haan maakte een korte film over Hugo de Groot.