Lezing over bijzondere monumentale portretten in museum PrinsenhofHierboven zie je twee zeventiende-eeuwse schilderijen van een voorvader en dienstvrouw van prof. dr. Gerhard Elias, hoogleraar aan de Polytechnische Hogeschool in Delft (de voorloper van de huidige TU). Althans dat is wat de vader van Elias hem had verteld. Het zijn eigenlijk de portretten van kapitein Frans Banninck Cocg en diens echtgenote Maria Overlander. Dezelfde kapitein die ook zo prominent op de Nachtwacht van Rembrandt staat. De schilderijen zijn in bezit van de gemeente Delft sinds 1975. 

Hoe kwam deze twee monumentale huwelijksportretten terecht in de trouwzaal van de gemeente Delft? Waarom zijn zij daar weggehaald en staan ze nu in het depot van Museum Prinsenhof? Dat zal David de Haan, conservator bij het museum, onthullen op zaterdag 22 mei tijdens een gratis online lezing. De Haan vertelt over de oorzaak van deze jarenlange misvatting.

Lees ook: Flinke bezuinigingen in Delftse cultuursector: DOK voert actie en zo denken de politieke partijen >

Leden van de Vriendenvereniging van het museum kozen de twee schilderijen voor deze lezing uit. De lezing is niet alleen toegankelijk voor leden. Iedereen kan de lezing van 14:00 tot 15:00 uur volgen. Je kunt je tot vrijdag 21 mei gratis aanmelden voor de online lezing via deze link.