Milieuactivisten hacken reclameborden in Delft

Activisten van Extinction Rebellion hebben onlangs reclameborden in Delft gehackt. Dit deden zij omdat de ze vinden dat de gemeente geen advertenties van luchtvaartmaatschappijen zou mogen toestaan. De actie werd gehouden in samenwerking met de organisaties Reklaarmee, Badvertising en Stay Grounded.
Gehackte poster bij het station | © Extinction Rebellion

Op de nepadvertenties van de activisten stond: “stop reclames die ons de klimaatcrisis in vliegen” en zijn onderdeel van een internationale actie. Deze protestactie duurt de hele week nog. Het betreft een actieweek tegen reclame, sponsoring en greenwashing van luchtvaartmaatschappijen bij haltes voor het ov.

“Tabaksreclames en gokreclames zijn verboden vanwege de gezondheidseffecten. Reclames van luchthavens en luchtvaartmaatschappijen zijn net zo slecht. Ze normaliseren vliegen en ze zorgen daarmee voor meer uitstoot en luchtvervuiling”, aldus Alex van de organisatie Reklaarmee.“Vooruitstrevende steden zoals Delft zeggen klimaat hoog in het vaandel te hebben staan. Dan is het belangrijk dat het beleid van de gemeente dat doel ondersteunt, dus ook dat wat mag worden aangeprezen in de publieke ruimte, zoals bushaltes.”

Navolging andere plekken
In Amsterdam werd in 2020 voor het eerst ter wereld een motie aangenomen om fossiele reclames te weren. Na Amsterdam volgden meer gemeenten in Nederland en wereldwijd. Uiteindelijk is Zwolle in 2023 de eerste gemeente die fossiele reclames per lokale wet wil verbieden. Amstelveen en Tilburg namen in 2024 voorstellen aan om vliegreclames te weren.

Er zijn in Delft al verschillende soorten reclameborden waar de fossiele industrie niet mag adverteren. Extinction Rebellion pleit ervoor dat dit ook gaat gelden voor bushaltes