Meer inzicht in stroomgebruik door ‘eKlok’

Netbeheerder Stedin lanceerde onlangs de zogenaamde eKlok. Deze tool maakt inzichtelijk hoe ‘vol’ het stroomnet zit. Dit moet voorkomen dat het net overbelast raakt.
De online tool eKlok | © Stedin

Een overbelast stroomnet door ‘netcongestie’ is een groeiend probleem. Netcongestie houdt in dat er te veel gebruik (door apparaten) maar ook te veel teruggave (door onder andere zonnepanelen) is. Als het stroomnet overbelast raakt, komt er storing waardoor de stroom uitvalt.

De eKlok is een online tool waarop de belasting van het stroomnet inzichtelijk wordt door de verandering van kleur. Is de tool groen? Dan is er genoeg ruimte op het stroomnet. Is het rood? Dan dreigt het stroomnet overbelast te raken.

Onderzoek duurzaam stroomverbruik

Stedin deed onderzoek naar stroomverbruik. Hieruit bleek dat meer dan de helft van de Nederlanders nog niet wist wat netcongestie is. Ook geeft 70 procent aan, meer inzicht te willen hebben in wanneer en in welke mate het stroomnet belast wordt.

Men kan gedrag aanpassen om het stroomnet minder te belasten. Bijvoorbeeld door een elektrische auto buiten de piekuren 16.00-21.00 uur op te laden, of om buiten deze uren de wasmachine of -droger te gebruiken.

Stedin is met verschillende gemeenten aan het overleggen om de eKlok een fysieke plek in de buitenruimte te geven.