Medewerkers starten petitie na onderzoek over sociale onveiligheid op TU Delft

Onder de medewerkers van de TU Delft zijn de gemoederen hoog opgelopen, nadat het bestuur van de universiteit bekend maakte dat zij een rechtszaak wil beginnen tegen de onderwijsinspectie. De medewerkers zijn daarom een petitie gestart. 'We willen niet dat ze namens ons de rechtszaak indienen.'
TU Delft

Dit meldt Omroep West. 'Iedereen moet veilig zijn op de universiteit, dat zou de prioriteit moeten zijn. Niet het imago van het bestuur' en 'dit rapport ontkrachten werkt juist tégen de sociale veiligheid'. De reacties van studenten en medewerkers van de TU Delft liegen er niet om.
De afgelopen twee dagen tekenden al meer dan vijfhonderd medewerkers en studenten een petitie. Met die petitie wordt opgeroepen om niet naar de rechter te stappen vanwege het onderzoek van de inspectie. Het bestuur moet juist aan de slag met het rapport, vinden de medewerkers.

Medewerkers verwaarloosd
Afgelopen vrijdag publiceerde de Inspectie van het Onderwijs een rapport waarin staat dat de TU Delft te weinig doet voor de sociale veiligheid van medewerkers. De zorg voor hen 'wordt verwaarloosd' en dat leidt tot een 'verhoogd risico op sociale onveiligheid', concludeert de inspectie.

In het rapport maakt de inspectie onder meer melding van seksueel getinte opmerkingen, ongewenste intimiteiten, pesten, intimidatie en racisme. De verantwoordelijken 'zijn bijna altijd mensen die een hogere positie bekleden, bijvoorbeeld hoogleraren en management'.

TU Delft | Foto: Frans van Rijnswou

Terwijl, zo vervolgt de inspectie, 'de slachtoffers vooral wat lager in de hiërarchie staan, zoals promovendi'. Leidinggevenden zouden te weinig ingrijpen en de problemen soms zelfs juist erger maken.

Afgelopen week ging ook onderwijsminister Robert Dijkgraaf (D66) al in gesprek met de universiteit
. Dijkgraaf sluit ingrijpen niet uit, maar dat volgt wel pas over een jaar. Dan komt er namelijk een vervolgonderzoek naar de sociale veiligheid.

'Teleurgesteld en ontevreden'
Ondertussen roepen medewerkers dus het bestuur op om actie te ondernemen, met het rapport van de onderwijsinspectie in de hand. Dde medewerkers zijn 'teleurgesteld en ontevreden met de reactie die de universiteit heeft gegeven'.

Daarbij krijgen de medewerkers overigens steun van de vakbonden. Zij hebben ook gereageerd op de petitie die de medewerkers zijn gestart. 'Afgelopen maandag hebben de voorzitters van de vakbonden met het bestuur gepraat over de ontstane situatie. Veel medewerkers herkennen zich in het oordeel van de onderwijsinspectie.'

Vakbonden steunen petitie
De vakbonden ondersteunen de petitie die is gestart. 'We wijzen erop dat een gang naar de rechter veel geld kost, bovenop wat het onafhankelijk rapport en de reactie al hebben gekost. We wijzen er verder op dat het wanbeleid onder meer het gevolg is van een management-visie die het aantrekken van extern onderzoek en geld bóven het onderwijs en het welzijn van medewerkers plaatst.'