‘Links’ veruit de grootste in Delft, in buurgemeenten wint de PVV

GroenLinks-PvdA is in Delft met 30,4 procent van de stemmen als verreweg de grootste partij uit de bus gekomen bij de vorige week donderdag gehouden verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement. Dat is wel 6 procent minder dan in 2019, toen die twee los van elkaar opererende partijen opgeteld 36,4 procent haalden. D66 werd nu tweede met 14 procent, iets meer dan vorige keer (13 procent). De stevigste klapper maakte de PVV. Die ging in de stad van 2,8 naar nu ruim 11 procent.

Stembureau Stadskantoor | Foto: Antoinet Bouman
Deze uitslagen werden zondag 9 juni laat in de avond bekend gemaakt, nadat in heel Europa de stembussen waren gesloten. De scores van andere partijen in Delft waren, afgerond: Volt deed het in de studentenstad goed met 11 procent, VVD 9, CDA 6, PvdD 5, NSC 3, vier partijen met 2 procent (CU, SP, FvD en BBB), SGP en Ja21 allebei 1 procent.


Opkomst

De vorige week al bekendgemaakte opkomst in Delft bedroeg 53,1 procent (41.091 kiezers). Dat betekent meer belangstelling voor Europa dan in 2019, toen 49,5 procent van de Delftenaren haar stem uitbracht. De opkomst in de stad was ook fors groter dan de 46,8 procent in heel Nederland.
In de omgeving van Delft valt de winst op van de PVV in zowel Midden-Delfland (fusiegemeente van Den Hoorn, Schipluiden en Maasland) als in het Westland. De partij van Wilders kwam in beide gemeenten op de eerste plaats. In Midden-Delfland gebeurde dat met 16 procent, in een nipte race met 7 echte stemmen meer dan de VVD, die tweede werd met op haar beurt 11 stemmers meer dan het CDA. Die partij boekte weer 49 meer stemmen dan de als vierde geëindigde GroenLinks-PvdA . In het Westland was de zege van de PVV met 25,7 procent overduidelijk. Het CDA werd daar tweede (bijna 26 procent). Het CDA werd er tweede (ruim 17), VVD derde (16 procent).

 

Zuid-Holland
Ook in de Delftse buurgemeente Pijnacker-Nootdorp deed de PVV het goed, met 18 procent van de stemmen. Winnaar werd daar toch GroenLinks-PvdA, met hetzelfde percentage maar een klein aantal stemmen meer. De VVD werd hier derde (16 procent).

 

In heel Zuid-Holland won GroenLinks-PvdA met bijna 20 procent), een fors verlies ten opzichte van vijf jaar geleden (-6,2 procent). De PVV is tweede geworden (ruim 14 procent), de VVD derde (dik 12 procent), D66 werd vierde en CDA vijfde (allebei dik 8 procent).

 

GroenLinks-PvdA werd ook landelijk de grootste partij. Deze combinatie mag 8 leden afvaardigen naar Brussel, 2 meer dan de PVV.