Kunstenaar maakt ‘Gezicht op Delft’ met miniatuurpoppetjes voor elke Delftenaar

De van oorsprong Rotterdamse kunstenaar René Jacobs verkocht onlangs zijn duizendste werk. Hierover vertelde hij bij Omroep Delft. Tijdens een radio interview met Frans van Rijnswou noemde hij nog iets opmerkelijks: Hij gaat een ‘Gezicht op Delft’ realiseren met 109.573 poppetjes, één voor elke Delftenaar.
De poppetjes en René Jacobs (inzet) | © René Jacobs

Gezicht op Delft is één van de bekendste schilderijen van Vermeer. Eerder nog maakte Jacobs het schilderij Meisje met de parel in 6000 kleine poppetjes. Dit project is dus veel groter. Waarschijnlijk betekent dit dat Jacobs van stijl gaat veranderen. “Vaak gaat het naar een soort climax toe, en dat merk ik nu ook wel”, zegt hij.

Het ambitieuze plan van René Jacobs zit nog in de ontwikkelingsfase. Het kost nog wat tijd en geld om het project daadwerkelijk van de grond te krijgen. Jacobs: “Ik ben alleen al 20.000 euro kwijt aan materiaal.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het kunstwerk “We are the pearl earring”, gemaakt uit 6,000 kleine poppetjes

Afspiegeling van Delftse samenleving
Voor het project wil Jacobs een afspiegeling van de Delftse samenleving in de poppetjes verwerken. Niet alleen het aantal moet kloppen, maar ook iedere bevolkingsgroep wordt afgebeeld. Daarvoor kiest de kunstenaar ervoor mensen uit te nodigen om te helpen bij het project. “Ik wil dat iedereen in het kunstwerk vertegenwoordigd is en stel mijn galerie iedere dag open voor publiek, om te helpen met plakken”, aldus Jacobs. Hij schat in dat hij er dan zeker ruim acht weken mee bezig is.

Luister hieronder naar het volledige interview.